Русија

Марија Захарова против папе

Портпаролка руског Министарства спољних послова осудила је расистичку изјаву поглавара Римокатоличке цркве и позвала га да размисли о католичком покајању пред православцима и муслиманима за претходне векове
Марија Захарова против папеNone © Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је на Телеграму последњу изјаву папе Франциска, назвавши је апсурдном и опоменувши га да се ради о коментару који има "ксенофобичну, расистичку, националистичку основу".

У интервјуу за амерички језуитски магазин "Америка", који је објављен јуче, поглавар Римокатоличке цркве изјавио је да руски народ мучи украјински који због тога страда, додајући да су најсуровији припадници руске војске управо они који нису Словени, односно традиционално Руси, већ Чечени, Бурјати, или припадници неке друге националности, који се боре за Москву. 

"Хтела бих да подсетим браћу католике да Библија каже да сви људи имају једног Оца. Ово је почетак и крај свих разговора на ову тему који имају било какву ксенофобичну, расистичку, националистичку основу или се базирају на мизантропији", објаснила је Захарова.

Портпаролка Министарства спољних послова нагласила је да је Руска Федерација мултинационална и мултиконфесионална земља и да сви народи који су у њој, укључујући и поменуте Чечене или Бурјате, чине јединство.

"Ми смо једна породица са Бурјатима, Чеченима и осталим представницима наше мултинационалне и мултиконфесионалне земље. И заједно ћемо се свакако молити за Свету Столицу, свако на свој начин, и желимо им да не буду у искушењу", додала је. 

Захарова је за крај позвала папу Франциска да размисли о католичком покајању пред православцима и муслиманима за све неправде које су биле учињене током претходних векова. 

"Можда има смисла прво разговарати о католичком покајању пред православцима за 20. век, и пред муслиманима за многе претходне?", закључила је Захарова. 

Руски амбасадор у Ватикану Александар Авдејев јуче је изразио протест поводом саопштења папе Франциска и исказао огорченост руске стране.

"Руска страна је огорчена тврдњама о наводним злочинима које је руско војно особље починило током специјалне војне операције у Украјини", рекао је амбасадор дописнику ТАСС-а у уторак. "Јединство вишенационалног руског народа је непоколебљиво и нико неће моћи да га доводи у питање", закључио је.

Лидер будистичке заједнице: нисмо сурови, већ вековима приморани да се бранимо од фашизма

Огласио се и лидер будистичке традиционалне санге Русије пандито хамбо лама Дамба Ајушејев. Изјава папске столице је, како каже, неочекивана, а папа је био приморан да негативно говори о народима који живе у Русији. 

"Изненада и неочекивано, Римокатолички поглавар био је приморан да нељубазно говори о нашем народу. Мислим да европски Латини не разумеју да живот у хладном Сибиру и на Далеком истоку чини људе отпорнијима, стрпљивијим и издржљивијим на разне недаће. Тако да наши људи нису окрутни, они су једноставно принуђени да више пута и адекватно бране своју отаџбину од фашизма, као што су то радили наши дедови и прадедови", написао је на Телеграму. 

Ајушев је 30. септембра јавно подржао све припаднике будистичке заједнице који учествују у специјалној војној операцији Русије у Украјини, назвавши то светим дугом пред отаџбином.

"Ово је света дужност. Ми будисти морамо бранити своју домовину. Ако су вас позвали, треба да идете као прави мушкарац. Мушко достојанство, посебно у нашем систему, у будизму, значи да мушкарац мора да штити, ако треба и да се бори, побеђује и потом врати својој породци", нагласио је Ајушев у интервјуу за руски медиј "Известија". 

Тада је додао и да многи његови рођаци учествују у специјалној војној операцији и да се генерално "поноси што будисти учествују" у њој.

Из Ватикана стиже извињење: Није нам била намера да увредимо ни један народ

У међувремену, огласила се и Света столица. Како је за ТАСС рекао један дипломатски извор из Ватикана, Римокатоличка црква није желела да увреди народе који живе на територији Русије и нада се да ће односи са Москвом, до којих јој је веома стало, бити настављени у добром смеру. 

"Видећемо о чему се ради, још једном ћемо проверити преводе" интервјуа, поручио је извор.

Папа би у Москву, али не да Лавров

Папа, који је током претходних месеци позивао на мир и преговоре, изјавио је и да је размишљао да посети Кијев, али, како каже, ако би до тога и дошло, желео би да посети и Москву, одбијајући да посети само једно од та два места. 

"Размишљао сам о путовању, али сам одлучио: ако одем, ићи ћу у Москву и Кијев, оба града, а не само у један од два", рекао је.

Ипак, како каже, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров одбио је овај предлог, рекавши да тренутно не види потребу за посетом.  

Ватикан је пре неколико дана поновио да је спреман да буде посредник у мирним преговорима између Русије и Украјине, али су обе стране, како је објаснио секретар Свете Столице за односе са државама надбискуп Пол Ричард Галагер, одбиле да одреагују на позив. 

image