Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Посредничка делатност ЕУ нема ништа заједничко са улогом честитог брокера

Амбасадор Руске Федерације у Србији оценио је да је Запад смањио напетост проблема регистарских таблица, али да сада поново долива уље на ватру
Боцан-Харченко: Посредничка делатност ЕУ нема ништа заједничко са улогом честитог брокераwww.globallookpress.com © MFA Russia

Поводом изјаве високог представника ЕУ Жозепа Бореља, који је најавио да ће се на преговарачком столу у Бриселу наћи француско-немачки план који подразумева улазак тзв. Косова у Уједињене нације, реаговао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко:

"Како јављају српски медији, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ, говорећи о наставку дијалога између Београда и Приштине, јасно наговештава да је сада неопходно усредсредити се на тзв. француско-немачки предлог решавања питања Косова и Метохије. Видимо да јавни став Председника Србије Александра Вучића о том питању за њега није важан. Другим речима: Запад је смањио напетост проблема регистарских таблица, који је Приштина вештачки створила, то није урадио у циљу нормализације ситуације у покрајини, а сада поново долива уље на ватру.

Не заборавимо да је сагласност на посредовање Европске уније у дијалогу дала Генерална скупштина УН. Да ли се Брисел посаветовао са државама-чланицама УН, од којих већина, више од 100 држава, не признаје 'независност' Косова, да би олако, заповеднички, уврстио француско-немачки план у агенду дијалога? Питање је, наравно, реторичко.

Све наведено су у ЕУ примили, чини се, као очекиване алармантне поруке из Тиране са заједничке седнице парламента Албаније и тзв. 'парламента' самопроглашеног Косова у духу идеја 'велике Албаније'. Те поруке величају ОВК и њене вође које се оптужују за злочине против човечности.

Све у свему, изгледа да посредничка делатност ЕУ нема ништа заједничко са улогом честитог брокера".

image