Србија и Балкан

Куртијев план: Косово у УН, па спајање с Албанијом

Председник Србије Александар Вучић оштро реаговао на тежње Аљбина Куртија и Едија Раме ка стварању "Велике Албаније", указују "Вечерње новости"
Куртијев план: Косово у УН, па спајање с Албанијомwww.globallookpress.com © POOL

Председник Србије Александар Вучић реаговао је на последње поруке премијера привремених приштинских власти Аљбина Куртија и премијера Албаније Едија Раме, послатих поводом обележавања 110. годишњице проглашења независности Албаније пошто су поново оживели старе планове о брисању граница и стварању заједничке државе – "Велике Албаније".

Вучић им је поручио да је питање Косова за нас завршено и да се оно искључиво базира на Повељи Уједињених нација и Резолуцији 1244 Савета безбедности.

Реагујући на Куртијев интервју у немачком листу "Франкфутер алгемајне цајтунг", где је изјавио да не би ишао у Брисел да је реч само о регистарским таблицама већ да ће се тамо упутити да закључи свеобухватан споразум, Вучић је рекао:

"Курти може да иде у Брисел кад год хоће и како год хоће, то је његова воља. Је ли рекао да је за њега статусно питање завршено? Поновићу, и за мене је завршено, у складу са Повељом УН и Резолуцијом 1244. Срећан пут му желим!"

Не би ли се остварио план о стварању "Велике Албаније", неопходно је решити питање косовске независности, па би та назовидржава могла да се "спаја" с другим земљама. За то је тзв. Косову неопходно да добије чланство у Уједињеним нацијама и зато Курти опструира бриселски дијалог инсистирајући само на једној теми разговора Београда и Приштине – споразуму о међусобном признавању, истичу "Вечерње новости".

"У Бриселу смо као представници две државе које преговарају о нормализацији односа. И они морају бити завршени пре пролећа 2023", изјавио је Курти за "Цајтунг".

Курти је јуче изјавио и да је спреман да разговара о стварању Заједнице српских општина и правима српске мањине, али не као предуслову за наставак дијалога о нормализацији већ у склопу њега, односно у оквиру француско-немачког предлога за Косово.

Са Запада нису стигле реакције на отворено откривање планова Приштине и Тиране о брисању постојећих граница, али је албански стручњак за међународно право Енвер Битићи изјавио за "Вечерње новости":

"Што се тиче уједињења, све док Косово није члан УН, оно, са становишта међународног права, не може да се уједини ни са Албанијом, ни са Македонијом, ни са Црном Гором“ и додао да "у овом случају Србија мора да се сагласи".

image