Србија и Балкан

Вучић поручио Куртију: Статусно питање за мене је завршено, срећан пут у Брисел

Председник Србије је поново указао на Резолуцију 1244 када је реч о статусу јужне српске покрајине
Вучић поручио Куртију: Статусно питање за мене је завршено, срећан пут у БриселNone © FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је по питању статуса Косова и Метохије за њега то питање завршено, и то у складу са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом СБ УН 12 44.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да неће у Брисел отићи само по таблице, већ ради свеобухватног споразума, о међусобном признању, Вучић је поручио:

"ОК. Може да иде у Брисел када хоће, и како хоће, његова воља".

"Је ли рекао да је што се њега тиче стаутсно питање завршено?… И што се мене тиче одавно је статусно питање завршено, у складу са Повељом УН и Резолуцијом СБ УН 1244", поручио је Вучић и иронично додао:
"Срећан пут у Брисел му желим".

Курти је за немачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" изјавио да не би ишао у Брисел да преговара о питању регистарских таблица, већ ради свеобухватног договора, који, каже, мора да буде постигнут пре пролећа 2023. године.

Сусрет са студентима

Председник Србије наставио је дводневну посету Норвешкој, а данас се састао са српским студентима у Ослу, као и са градоначелницом Трондхајма Ритом Отервик. 

У оквиру званичне посете Норвешке Вучић је обишао Норвешки универзитет науке и технологије (НТНУ) у Трондхајму, где се састао са српским студентима. Након обиласка, Вучић је поручио да су направљени контакти који ће бити важни у будућности.

"Драго ми је што нам је Норвешка партнер, што желе да раде са нама и што смо много тога данас научили", рекао је Вучић.

Како каже, морамо да будемо отворени према свету, да учимо од њих. Додаје да је поносан што је много тога могао да научи.

"На самом Универзитету, али и у истраживачким центрима и фабрикама смо углавном нашли људе из Босне и Србије. Много сам срећан што ти људи размишљају како, када и на који начин да се врате у Србију, као и у неке друге земље у региону", рекао је Вучић.

Вучић је навео да има наговештаја за велике инвестиције, али да, додаје, мора да се види шта је најбоље за Србију.

"Морамо да постигнемо одређене ствари за нас. Морамо да имамо право прече куповине електричне енергије. Нису то лаки договори, најлакше је привући инвестиције, али морамо да пронађемо шта је наш највећи интерес у свему томе", рекао је Вучић.

Председник је рекао да у електромрежу Србије и далеководе морамо да уложимо око 10 милијарди. Како каже, радићемо то са онима који то најбоље могу да ураде.

"Овде праве литијумске батерије, а ми забили главу у песак и кажемо да ћемо да живимо од три киле цвећа. Не може тако, морамо да идемо у корак са светом, а не да каснимо", каже Вучић.

image
VV inauguration
banner