Србија и Балкан

Курти: "Преговори Србије и ’Косова’ морају бити завршени пре пролећа 2023"

Премијер привремених приштинских власти у интервјуу "Франкфуртер алгемајне цајтунгу" потврдио и да ће тзв. Косово поднети захтев за чланство у ЕУ у децембру
Курти: "Преговори Србије и ’Косова’ морају бити завршени пре пролећа 2023"www.globallookpress.com © Andreas Gora

Премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти изјавио је у интервјуу немачком листу "Франкфуртер алгемајне цајтунг" да не би ишао у Брисел да преговара о питању регистарских таблица већ ради свеобухватног договора, те потврдио да ће тзв. Косово поднети захтев за чланство у ЕУ у децембру.

Такав договор, по Куртију, није везан само за ситуацију на северу земље већ и за потребу да се у оквиру дијалога на основу француско-немачког предлога почне разговарати о коначном споразуму.

"Договорили смо се да нећемо спроводити нашу одлуку о кажњавању возача возила с нелегалним српским таблицама. Србија је пристала да престане са издавањем регистарских таблица наслеђених из режима Слободана Милошевића", рекао је Курти за "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

"Ово смо урадили не само да бисмо деескалирали већ и да бисмо створили прилику за брз почетак преговора за пуну нормализацију односа између Косова и Србије. Они морају бити завршени пре пролећа 2023. То је био прави циљ компромиса", додао је он и истакао да не би ишао у Брисел да је само реч о таблицама већ да закључи свеобухватан споразум.

Курти је такође најавио да ће тзв. Косово поднети захтев за чланство у Европској унији у децембру ове године.

image