Магазин

Како Хелоу Кити и музика Лане Дел Реј учествују у данашњем феминизму

Жена је све: добра мајка, супруга, домаћица, успешна пословна жена. Одговорности су велике, али њој не треба предах, увек је спремна за сваки изазов. Ово више није фантазија о идеалној жени 21. века, већ данашњa норма. Да ли је то заиста ''слобода'' за све или нас одвлачи у још један екстрем?

Неуморна ''супер жена'' у данашњем активизму је тип који се највише пласира протеклих неколико година. Још као мале девојчице које су ''увек зрелије од дечака'', научене смо да преузимамо многе одговорности и улоге, подсвесно или свесно. Холивуд често представља ''јаке'' жене као гласне, увек спремне на борбу, раме уз раме са мушкарцем. Принцеза коју треба спасити постаје негативан пример.

Као тиха борба против оваквог става, нежност почиње да се враћа. Једна од мејн стрим појава која враћа романтичност и осетљиву женственост у поп културу је уметности Лане Дел Реј, која отворено пева о меланхолији и осећањима беспомоћности у љубави. Без обзира на количину истине или метафора у њеној уметности, Дел Реј је критикована за промовисање слабости и патетике, иако говори о емоцијама које су свима блиске, без обзира на пол.

Такође, на друштвеној мрежи ТикТок се вратила још једна икона поп културе - ''Хелоу Кити''. Добро познат лик на производима за девојчице, овај јапански карактер без усана и недефинисаног погледа се враћа као хит, чак и међу старијим генерацијама. Виђамо је на одећи, колима, а фанови чак украшавају своје собе предметима које носе њено лице. Данас, прихватање љубави према розе боји и хипер-женственим улепшавањем простора постаје посебна феминистички симбол, након негативних асоцијација овакве естетике на нешто неозбиљно и инфантилно.

Шта значи повратак ''Хелоу Кити'' и уметност људи попут Лане Дел Реј? Подсећа нас да жена може бити самоуверена и снажна, али у исто време пажљива и љупка када је потребно, односно када се тако осећа. То је лепота женствености која почиње да се враћа у идеју данашњег феминизма. Свака жена има више сегмената личности, па самим тим и више типова женствености које испољава. Не постоји погрешан начин, али је важно да бити искрен у проналажењу себе при наметањима ''праве'' или било које, дефиниције женствености, било да је намеће мушки или женски свет.

Наравно, постоји велики број жена које уживају у улози супер жене, али и жена које усрећује да пазе на домаћинство и децу (што је такође посао од 24 сата, сваког дана). Има и оних које уживају у прилици које пружа ово време, а то је да се тражи баланс између ова два света. Најважније је да је избор слободан, а не наметнут.

image