Србија и Балкан

Дачић: Борићемо се против чланства Приштине у Савету Европе

Дачић је на састанку ОЕБС-а у Пољској упозорио да би тиме били прекршени сви принципи којих се држе у односу на Украјину
Дачић: Борићемо се против чланства Приштине у Савету ЕвропеNone © FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Београд неће без борбе допустити чланство Приштине у Савету Европе, преноси Танјуг.

"Упозорио сам на комплексност питања чланства Приштине у Савету Европе и напоменуо да чланство неће проћи без борбе", рекао је Дачић у изјави за Танјуг из Лођа после састанка са колегиницом са Исланда Тордис Колбрун Р. Гилфадотир чија држава треба да преузме председавање том организацијом.

Шеф српске дипломатије скренуо је пажњу на принципијелни став Београда када је у питању територијални интегритет Украјине, повлачећи паралелу са Србијом.

"Питање чланства Приштине руши све принципе којих се држимо када је питању територијални интегритет Украјине", рекао је Дачић и напоменуо да би се о тако важном питању први пут одлучивало прегласавањем или путем међусобних оптужби, а не консензусом.

Када је у питању сарадња са Исландом, Дачић је рекао да је потребно више радити на продубљивању међусобних односа.

"Они имају неке друге проблеме. Ја бих био срећан да је у нашем региону главни проблем риболов што је за њих то био главни проблем, па су одустали од чланства у ЕУ", рекао је Дачић.

image