Србија и Балкан

Дачић: О Куртијевим изјавама треба да брине међународна заједница, не Београд

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се јасно види чије "чедо" је Приштина, истакавши да дијалог Београда и Приштине не може да буде настављен све док се не спроведе Бриселски споразум
Дачић: О Куртијевим изјавама треба да брине међународна заједница, не Београд© Tanjug/STF

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије изјавио је да је Приштина за своју неконструктивност и једностране потезе стално награђивана, док се Србији, која је коректна, прети.

Он је истакао да је спреман да аплаудира када Украјина каже да су Крим и Донбас Украјина, али није уверен да ће  добити аплауз када каже да је Косово Србија, преноси РТС.

У Пољској данас почиње Савет министара држава чланица ОЕБС-а. Више од 50 шефова димпломатије ће данас и сутра разговарати о најважнијим политичким питањима и изазовима, а то представља још једну прилику за шефа српске дипломатије Ивицу Дачића да упозори светску јавност на ситуацију на Косову и Метохији.

Најновија изјава Аљбина Куртија указује да дијалог са Београдом није на листи његових приоритета, такође је присутно је негирање Бриселског споразума и заклињање пред посланицима да никада неће формирати Заједницу српских општина.

"То више треба да брине међународну заједницу него Београд, он директно пљује на интегритет ЕУ – Бриселски споразум су потписали и Кетрин Ештон и Хашим Тачи. Интерес ЕУ је да сачува ауторитет", рекао је Дачић.

Дачић је указао на постављање питање селективног односа када се узме у обзир да ће Приштина за своју неконструктивност и једностране потезе стално бити награђивана, а као пример навео је визну либерализацију и подношење кандидатуре тзв. Косова за чланство у Европској унији.  

"То су индикатори да откријете ко је чији миљеник. Овде се јасно види да је Приштина њихово чедо, без обзира на то колико неко воли истину, правду и принципе. За нас је то лоша порука јер показује да су двоструки стандарди изузетно присутни", истакао је шеф српске дипломатије.

"Надам се да ће сви аплаудирати када кажем Косово је Србија"

Дачић подсећа да је ОЕБС, који чини 57 држава чланица, једна од организација које је СФР Југославија основала, којој је Србија председавала.

"Главна тема је територијални интегритет Украјине, и ја сам спреман да аплаудирам када Украјина каже Крим и Донбас су Украјина, а надам се да ће сви аплаудирати и када ја кажем Србија је Косово", навео је Дачић.

Истиче да су се у Пољској окупили министри спољних послова највећих европских земаља, од Велике Британије, Немачке, Шпаније, па до Канаде и заменице америчког државног секретара Викторије Нуланд.

Дачић је напоменуо да је високом представнику ЕУ за спољну политику Жозепу Борељу указао проблеме са којима се Београд суочава, са одбијањем да се спроведе договорено, чиме се потпуно паралише могућност напредовања у дијалогу.

"Не можемо (говорити) о новим договорима, а да бацимо у воду раније договорено", поручио је Дачић.

На питање како Србија може да спречи аплицирање Приштине за чланство за статус кандидата у ЕУ, Дачић одговара да не можемо то да спречимо јер Србија није члан Европске уније.

"Ми нисмо чланови ЕУ, државе чланице гласају за то, а њих пет не признају Косово. Мађарска, која признаје, рекла је да неће гласати за пријем 'Косова' ", истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије рекао је да ће Приштина ићи на формулацију да то нема везе са статусом, већ да хоће да добију статус кандидата, а о статусу ће се касније разговарати.

"Ако тако ураде, убиће преговоре. Јер о чему да преговарамо ако им признате статус кандидата, то значи да сте их признали као државу", поручио је Дачић.

 Дачић о упозорењу грађанима да не путују у Турску

Дачић је упозорио грађане Србије да због могућих терористичких напада не путују у Турску наредних недеља, пре свега у Анкару.

"Дужност нам је да обавестимо јавност о информацијама које добијемо од безбедносних служби. Добили смо информације да постоји таква могућност. Да ли ће се десити или не, нико не може да претпостави, моја обавеза је да са тим упознам грађане", рекао је шеф српске дипломатије.

Наводи да се да се пре неколико година догодило да је било упозорења на која није адекватно реаговано.

"Тек када се десило, причало се о одговорности. На нама је да будемо на страни грађана, Турска је наш пријатељ и надам се да то није тачно. То није позив да не иду у Турску, него опрезност у наредне две недеље, да обрате пажњу на одлазак и боравак у Анкари", рекао је Дачић.

image