Србија и Балкан

Дачић: Приштина мисли да је миљеница међународне заједнице, Курти себи дао аутогол

Министар спољних послова истиче да је Куртију у Бриселу понуђено много повољније решење од оног што је касније прихватио
Дачић: Приштина мисли да је миљеница међународне заједнице, Курти себи дао аутогол© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да представници Приштине нису свесни у каквом се положају налазе, и да, према његовим речима, "живе у свом свету, мисле да су и даље миљеници међународне заједнице", али да се ситуација променила, управо "њиховим аутоголом".

"Оно што је предлог који је одбио у Бриселу био је много повољнији од онога што је прихватио неколико дана касније, уз велики међународни притисак", нагласио је Дачић за ТВ Прва.

Министар спољних послова је упозорио да су ти притисци су отишли ​​толико далеко да су чак и Сједињене Америчке Државе биле спремне да откажу разне посете својих званичника, сарадњу и програме помоћи.

Дачић је навео да је ЕУ у једном тренутку скинула са дневног реда и визну либерализацију за 'Косово', која је била одложена за 1. јануар 2024. године, и оценио да је Курти почео да се суочава са проблемима.

"Ово је сада фактор у његовој потрази за алибијем зашто је то урадио, као да је добио датум", рекао је Дачић и додао да се март 2023. године, који Курти спомиње, нигде не помиње као датум до којег треба да се постигне договор између Београда и Приштине о нормализацији односа.

"Тог датума нигде нема, нити се помиње, нити се о свему овоме може говорити на такав начин", истакао је Дачић.

Он је навео да је у интересу Србије да разговара и дође до решења, истакавши да овај сукоб не може да траје стотинама година. Дачић је казао да Курти заборавља да мора да формира Заједницу српских општина, односно да испуни оно што је потписано.

"Нигде то није поменуо", нагласио је Дачић.

Министар спољних послова навео је да је председник Србије Александар Вучић у праву када каже да је ово наша тактичка победа.

"То је тактички, али није било у нашој тактици да сада правимо кризе, па да из кризе изађемо као победници. Били смо конструктивни, нико није могао да оптужи Србију да је крива. Први пут је Приштина директно била оптужена и одговорна за ескалацију ове кризе", истакао је Дачић.

Дачић је навео да је важно да знамо шта хоћемо и подсетио да је председник Вучић рекао које су наше две фундаменталне вредности, такозване црвене линије, да 'Косово' не може да буде чланица УН јер се тиме практично завршава прича о њиховој независност, а друго је питање безбедности наших грађана, односно да се не може толерисати било какав напад на Србе на Косову и Метохији.

Он је навео да ће се разговори свакако наставити, али да сматра да смо далеко од датума који Приштина поставља, а који је, како је рекао, вештачки наметнут и који су сви негирали, па и Американци.

Дачић: Избори на КиМ немају шансу да буду успешни

На питање да ли очекује даљу ескалацију на подручју Косова и Метохије, имајући у виду предстојеће локалне изборе 18. децембра, Дачић је рекао да су и ти избори фактор даље ескалације.

"Они се стално труде, као што су покушавали да посланичке мандате додељују другима, а не Српској листи, да нађу неке своје Србе који ће радити у њиховом интересу. Тако је било до Бриселског споразума. Ови избори немају шансе да успеју и ако неко мисли да ће то решити проблем, мислим да је то далеко од здравог разума", рекао је Дачић.

Говорећи о ситуацији са мигрантима, министар је рекао да је то нешто што престаје да буде део мигрантске кризе колико и сукоб око тога ко ће сада организовати прелазак миграната.

image