Магазин

Тим Бартон критикован за расистичке конотације у серији "Среда"

Многи корисници друштвених мрежа се жале на неправедне представе афроамеричких карактера у новом универзуму породице ''Адамс''
Тим Бартон критикован за расистичке конотације у  серији "Среда"Getty © Charley Gallay

Хит серија ''Среда'' на Нетфликсу је велика онлајн тема од како је почело њено емитовање. У првој недељи емотовања, постигла је рекордну гледаност за серијал снимљен на енглеском. Многи су били узбуђени да виде на који начин ће се бајковити стил режије Тима Бартона одразити на ове вољене ликове. Изглед серије, као и перформанс главне глумице, Џене Ортеге, у првом моменту побрали су хвалоспеве. Међутим, позитивне утиске врло брзо су замениле критике за начин представљања афроамеричких ликова.

Поједини корисници Твитера су се огласили, сматрајући да је чудно што је једна од афроамеричких студенткиња која похађа академију са Средом, приказана као њен школски непријатељ. Такође, неки су пронашли везу са Бартоновом одлуком да овај лик повеже са робињом из једне од прича Едгара Алана Поа. Други су коментарисали да није у реду да афроамериканац глуми градоначелника ходочасничког града, као и да његов син буде представљен као насилник.

Ово није први пут да је редитељ критикован за недостатак или лошу презентацију афроамеричких ликова. У ранијим изјавама, Бартон је рекао да је некада неопходно причати о оваквим стварима, а некада не. Такође је додао да се никада није запитао зашто није било више белих глумаца у афроамеричким филмовима 70-тих и 80-тих. Многи корисници на друштвеним мрежама су га раније оптуживали за ове ''увредљиве'' изјаве.

Један од чланова Бартоновог тима је рекао да уопште не жели да даје коментар на ''овако сулуде оптужбе''.

image