Магазин

Шест начина да изградите самопоуздање

За људе са ниским самопоуздањем, свет који их окружује је бојно поље, а сваки дан борба за "место под сунцем". Ниско самопоуздање не само да угрожава нормално функционисање, већ гуши позитивне емоције које могу постојати почетку нечег новог, предвиђају негативне сценарије. Јер, не вуче вас уназад оно што јесте, већ оно што мислите да нисте
Шест начина да изградите самопоуздање© freepik/ArthurHidden

И таман када је на око све у реду и како треба, укључује се и синдром варалице, који као да говори "Ниси довољно добар-а" и "Има много бољих од тебе".

Проблеми са самопоуздањем могу се јавити још у периоду детињства и одрастања, док су адолесценти и тинејџери нарочито осетљива група, будући да су изложенији друштвеним мрежама и њиховом негативном утицају. Свеприсутно је и насиље на друштвеним мрежама, којем је према статистичким подацима изложено преко 50 процената младих.

Негативна сликао себи која се под утицајем окружења, медија и друштвених мрежа годинама гради, често ствара парализујући страх, који не само да лишава задовољства живљења, већ је и камен спотицања за развој личног живота, пријатељстава и каријере.

Постоје практични савети који могу бити од помоћи свакоме у борби са ниским самопоуздањем.

Кажу - ви сте просек пет људи са којима се дружите. Према томе, преиспитајте окружење у коме се налазите, а све "енергетске вампире" (људе који негативно утичу на вас) искључите из живота. Са друге стране, са онима који у вама буде позитивне емоције, проводите више времена, а нова познанства која склапате базирајте на вредностима које желите да негујете.

Учините ваш дом вашом мирном луком и угодним местом за боравак у коју ћете сваки дан једва чекати да се вратите са посла, и у коме ћете уживати да проводите време, сами и са гостима. Отарасите се непотребних ствари које беспотребно заузимају простор, освежите ентеријер лепим комадом намештаја или декоративним предметом или унесите у животни простор мало зеленила.

Уживајте у хобију који имате, негујте га и посветите му се, макар неколико сати недељно. Откријте нове страсти и таленте - упишите се на курс латиноамериканских плесова, крените на курс вајарства или часове сликарства. Осећај који у нама буди стваралаштво не може се упоредити ни са једним другим, а ендорфин који се том приликом лучи утиче на позитивно расположење.

Постављањем краткорочних, реалних циљева не само да ћете се лакше "покренути", већ ћете прецртавањем истих са списка када их освојите, стално имати тај утисак да сте успели. Ред, рад и дисциплина су највећи непријатељи ниског самопоуздања, и ваши најбољи саборци у борби са њим. 

Здрав начин живота који укључује правилну исхрану и редовну физичку активност можда је и најбољи савет који можемо дати када је реч о подизању самопоуздања. Организујте регуларне и избалансиране оброке у току сваког дана: доручак, ручак и вечеру претворите у ритуале у којима ћете уживати. Нема ништа лепше од укусног и лепо сервираног оброка уз пријатну музику или омиљену серију! Физичка активност нека постане неизоставни део сваког вашег дана - било да је у питању шетња са пријатељима или кућним љубимцем, тренинг снаге у теретани или умирујућа јога. И дух и тело ће вам бити захвални.

Научите да одмарате и угађате себи. Одредите макар један дан у недељи када ћете одмарати без гриже савести, посветити се себи и малим стварима које вам пружају задовољство. Уплатите третман лица који дуго одлажете, закажите фризера или организујте СПА дан са другарицама, спојите лепо и корисно. Када испуњени ритуали постану ваша рутина - проблеми са самопоуздањем нестаће док трепнете.

image