Свет

Оснивач" Викиликса" поднео жалбу Европском суду за људска права

Асанжа америчке власти терете по 18 тачака оптужнице, укључујући и шпијунажу, након инцидента 2010. и 2011. године када је на сајту освануо велики број америчких војних и дипломатских докумената
Оснивач" Викиликса" поднео жалбу Европском суду за људска праваwww.globallookpress.com © Piero Nigro

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж, који се бори против екстрадиције из Велике Британије у Сједињене Амричке Државе, поднео је данас жалбу Европском суду за људска права.

Оснивача поменутог сајта терете америчке власти по 18 тачака оптужница, укључујући и шпијунажу, јер је "Викиликс" објавио велики број поверљивих дипломатских и војних докумената САД, након чега су власти изјавиле да су последице тог инцидента довеле многе људе у опасност, пише Танјуг.

Велика Британија је дала зелено светло за изручење Асанжа Сједињеним Државама, али се оснивач "Викиликса" жалио Високом суду у Лондону, и биће саслушан почетком следеће године.

Асанжов правни тим покренуо је тужбу против Велике Британије, те се сматра да би то могло да изазове блокаду екстрадиције. Суд у Лондону потврдио је пријем тужбе.

"Викиликс" је основан 2006. године, а на сајту се сакупљају и објављују осетљиви и тајни подаци многих држава.  

Асанж је својевремено сајт називао "јавним сервисом" који користе новинари и активисти разних организација у борби против корупције, а циљ је, како је истицао "борба за слободу уз помоћ информација."

"Викиликс" је читавој светској јавности постао познат 2010. године када је објављено 251.287 тајних војних и дипломатских докумената Стејт департмента.

Међу документима који су објављени, наводи се да је америчка војска убила на стотине цивила у незабележеним инцидентима током рата у Авганистану.

image