Русија

Русија: Пољски специјалци маскирани у украјинске војнике

Припадници специјалне службе и војних снага Пољске пописују становништво које подржава Москву, открио је руски извор у Оружаним снагама Украјине
Русија: Пољски специјалци маскирани у украјинске војникеwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Руски извор у украјинској војсци открио је да је један одред пољских специјалаца и обавештајаца стигао у град Марганец у Дњепропетровској области Украјине, како би идентификовали грађане који сарађују са Русијом.

Пољски војници обучени су у униформе украјинске војске, подређени су не Кијеву, већ директно Алијанси НАТО, нагласио је за "РИА Новости" неименовани представник руске војске.

"Према информацијама које смо добили од наших извора у Оружаним снагама Украјине, јединица коју чине припадници специјалних служби и специјалних снага Пољске, а који су обучени у украјинске униформе, стигла је у град Марганец. Њихов главни задатак је филтрирање и чишћење особа које, како кажу, 'помажу Русији'", пише руски медиј.

Руска војска је више пута од почетка сукоба саопштавала да је забележила присуство пољских плаћеника како се боре на страни кијевског режима.

Средином новембра, члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов изјавио је да је само у граду Запорожју број страних плаћеника премашио хиљаду, док је, како каже, посебно велики број оних који су дошли из Грузије и Пољске. Додао је и да су Пољаци примећени и у другим деловима ове области.

Крајем прошлог месеца, руско Министарство одбране пријавило је ликвидацију око 200 пољских бораца у Харковској области и преко 100 плаћеника "легије странаца" у Доњецкој Народној Републицу.

У истом периоду, у Луганској Народној Републици су, позивајући се на обавештајне податке и радио пресретања, пријавили велике губитке међу пољским снагама које су се бориле у овој области.  

Почетком новембра портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је у Украјину у том тренутку стигло преко осам хиљада плаћеника из више од 60 земаља. Највећи број њих стигао је из Пољске, САД-а, Канаде, Румуније и Британије.

У већини ових земаља законом је забрањено да држављани ратују за друге земље.

Пољски званичници су поручили да не желе рат са Русијом, али слање припадника званичних војних структура Пољске у Украјину шаље супротну поруку. Москва је више пута упозоравала да би укључивање војника НАТО-а у сукоб у Украјини могло довести до директног сукоба Алијансе и Русије. 

image