Русија

Путин: Пољска није одустала од идеје да преузме део Украјине

Варшава још раматра повратак својих давних територија, а докази за то постоје у архивама, поручио је руски председник
Путин: Пољска није одустала од идеје да преузме део Украјинеwww.globallookpress.com © President Office/Kremlin Pool

Пољска и још неке друге земље још нису одустале од идеје враћања територија које су изгубиле у прошлости, рекао је данас руски председник Владимир Путин, алудирајући на ситуацију са Украјином.

"Та идеја је још жива. Идеја о преузимању дела Украјине, није нестала", рекао је Путин и прецизирао да се ради о "идеји враћања територија које су биле отргнуте од Пољске".

Руски председник је говорио на скупу поводом обележавања десетогодишњице реконструкције Руског историјског и Руског војноисторијског друштва.

Крајем октобра у европским медијима почели су да се појављују слични извештаји, у којима се говорило да Варшава припрема планове за будућу интервенцију и повратак својих пређашњих територија у западном делу Украјине.

У јулу је директор спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин рекао да је руководство Пољске почело да разрађује сценарије де факто поделе Украјине. Према његовим речима, у Варшави су уверени да ће САД и Велика Британија бити принуђене да подрже овај план.

У питању је покушај да се понови историјски "договор" за Пољску после Првог светског рата, када је колективни Запад, у лику Антанте, признао да Варшава има право да прво окупира део Украјине како би заштитио становништво од "бољшевичке претње", а касније и укључи те територије у састав пољске државе, објаснио је Наришкин.

Овакве претензије оцењене су као опасност за читаву Европу, поручили су тада у Москви.

image
VV inauguration
banner