Свет

Пољскa: Не желимо рат са Русијом

Министар одбране Маријуш Блашчак поручио је да распоређивање немачког ПВО система "патриот" у Украјини најбоље решење за њих
Пољскa: Не желимо рат са РусијомGetty © Sean Gallup / Staff

Пољски министар одбране Маријуш Блашчак током састанка са војницима који учествују у вежбама НАТО Тумак-22, рекао је да би за безбедност Пољске било најбоље да се ПВО систем "патриот" распореди на територији Украјине.

"Распоређивање противракетног одбрамбеног система "патриот" у Украјини је корисно за безбедност југоисточног дела наше земље, јер ракетна безбедност у источној Украјини значи и безбедност у источној Пољској", нагласио је Блашчак.

Он је додао да од времена зависи како ће се реаговати, јер је некада немогуће ефикасно оборити ракете.

"ПВО систем стациониран у источној Пољској моћи ће да обара ракете које су прешле пољску границу. Као што је био случај и са трагедијом 15. новембра, која се догодила само неколико километара од украјинске границе. Ова ракета је пролетела пољску територију за неколико секунди. И ово време није довољно за ефикасно обарање таквих ракета. И опет, оборити такву ракету изнад украјинске територије значило би да је Пољска ушла у рат, а ми то не желимо", закључио је пољски министар.

Раније је пољски министар одбране Мариjуш Блашчак затражио од Немачке да пошаље у Украјину ове ракетне бацаче који су понуђени Пољској.

"После даљих руских ракетних напада, затражио сам од Немачке да се системи `патриот`, који су понуђени Пољској, пребаце у Украјину и разместе на њеној западној граници", написао је Блашчак на Твитеру.

Осим система "патриот", Немачка је понудила Пољској и своје борбене авионе, како би помогли у патролирању ваздушним простором изнад Пољске. Понуда Немачке је уследила након недавног пада ракете на пољско село Пшеводов у близини границе са Украјином.

Иако је веома брзо утврђено да су ракету која је пала на Пољску испалиле украјинске снаге, западни политичари су хорски запевали да је за ову несрећу свакако крива Русија, без обзира на ситуацију на терену. 

image