Економија

Све више Немаца нема за храну: Народне кухиње затварају врата

Од Шпаније до Летоније, европске народне кухиње пријављују 20 до 30 одсто већу потражњу него прошле године и очекују даље повећање ове зиме, пише "Фајненшел тајмс"
Све више Немаца нема за храну: Народне кухиње затварају вратаGetty © Leon Neal / Staff

Растуће цене хране и горива значе да се милиони људи у Немачкој боре да саставе крај с крајем, што је приморало многе народне кухиње да затворе своја врата за хиљаде нових корисника.

Све је више људи широм Европе којима су неопходне услуге народне кухиње, будући да су управо најсиромашнији, који највећи део свог прихода троше на храну и енергију, највеће жртве растуће инфлације, пише "Фајненшел тајмс".

Како показује истраживање поменутог листа, од Шпаније до Летоније, европске јавне кухиње пријављују 20 до 30 одсто већу потражњу него прошле године и очекују даље повећање ове зиме.

У Бугарској је број корисника народне кухиње од септембра до октобра порастао за чак 75 одсто.

"Инфлација нагриза финансије људи. Све је више грађана испод границе сиромаштва", рекла је директорка банке хране у Бугарској Цанка Миланова.

Немачка: Нема хране за нове кориснике

У Немачкој је ове године потражња за основним намирницама и храном из народне кухиње порасла за преко 50 одсто, али се једна трећина немачких народних кухиња по први пут одлучила на драстичан потез - иако их је све више, оне неће услуживати нове кориснике.

"Изненађујуће је да богата земља, као што је Немачка, има толико становника који себи не могу да приуште да се прехране", рекла је Катја Бернхард, чланица управног одбора удружења банака хране за савезну државу Хесен.

Више од петине становништва ЕУ још прошле године није имало средстава да довољно загреје свој дом, показују најновији подаци Еуростата, статистичке агенције ЕУ.

Према извештају Еуростата, цене енергије у земљама ЕУ су су готово 35 одсто више него пре годину дана, док храна, алкохол и дуван 13 одсто скупљи.

Цене неких основних намирница су још више скочиле, па сада у Европи, на пример, млеко кошта 43 одсто више него у протеклој години, док је цена свињетине чак 55 одсто већа.

Ђовани Бруно, председник фондације Народне кухиње Италије, проценио је да је у тој држави ове године додатних 85.000 људи затражило помоћ.

"Многи људи који сада траже храну су млади, чак и студенти који покушавају да уштеде новац за плаћање рачуна за струју или грејање", рекао је Бруно.

Проблем додатно погоршава чињеница да супермаркети широм Европе робу која је пред истеком рока трајања распродају по значајно нижим ценама и све ређе донирају храну народним кухињама, закључује "Фајненшел тајмс".

image