Економија

Немачки извоз пада брже него што се очекивало

Испоруке највећем извозном партнеру Немачке, Сједињеним Државама, забележиле су највећи пад од 3,9 одсто у октобру, док је извоз у друге земље чланице Европске уније опао за 2,4 одсто
Немачки извоз пада брже него што се очекивалоwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Немачки извоз је у октобру забележио већи пад него што се очекивало, пошто су висока инфлација и застоји у ланцу снабдевања погодили потражњу њених кључних трговинских партнера, што је проширило страх од рецесије у највећој европској економији, преноси "Ројтерс".

Немачки извоз пада за 0,6 одсто на месечном нивоу, двоструко више него што су аналитичари предвиђали у ранијој анкети "Ројтерса", показали су у петак нови подаци немачког Федералног завода за статистику.

У октобру је други месец за редом забележен пад извоза, након што је у септембру забележен неочекивани пад од 0,5 одсто. Испоруке највећем извозном партнеру Немачке, Сједињеним Државама, забележиле су највећи пад од 3,9 одсто у октобру, док је извоз у друге земље чланице Европске уније опао за 2,4 одсто.

Увоз је, такође, био много лошији него што се очекивало, бележећи највећи пад од јануара за 3,7 одсто. Предвиђало се да ће извоз опасти за 0,4 одсто.

"Немачки извозни мотор очигледно подрхтава", рекао је шеф немачке Трговинске и индустријске коморе (ДИХК) Фолкер Трир. "Високе стопе инфлације и строга монетарна политика на најважнијим продајним тржиштима гуше међународну потражњу".

Комора је прошлог месеца саопштила да ће немачки извоз вероватно пасти за два одсто следеће године због успоравања глобалне економије. Скоро половина немачких компанија које продају робе у иностранству очекује економски пад.

image
VV inauguration
banner