Свет

Економска криза гуши Европу: Хиљаде изашло на улице тражећи веће плате и укидање санкција Русији

Нове демонстрације знак су политичког превирања са којим су суочени европски лидери док Стари континент клизи у рецесију
Економска криза гуши Европу: Хиљаде изашло на улице тражећи веће плате и укидање санкција Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Mylene Deroche

Хиљаде демонстраната изашло је на улице широм Француске тражећи веће плате како би се изборили са растућим рачунима за струју и инфлацијом, повећавајући притисак на француског председника Емануела Макрона док се руска специјална војна операција у Украјини наставља без назнаке краја.

Наставници, здравствени и железнички радници синоћ су протестовали у десетинама француских градова. У Паризу су штрајкови парализовали делове система јавног превоза и довели до тога да неке школе остану затворене.

Нови протести су знак политичких превирања са којима се суочавају Макрон и други европски лидери док се Европа налази на ивици рецесије. Европљани су се већ ослабили од инфлације коју су подстакли проблеми у ланцу снабдевања и други фактори а руска операција је само погоршала лошу ситуцију, пише "Волстрит џорнал".

Одлука Москве да смањи испоруке природног гаса Европи – потез за који западни званичници кажу да има за циљ кажњавање континента због подршке Украјини – довела је до скока цена струје и гаса, што је изазвало захтеве радника за повећањем плата како би се ублажио ударац. Геополитичке тензије између Запада и Русије такође су повећале цене нафте.

Већина људи у Француској и Европи наставља да подржава санкције Русији и испоруке оружја Украјини. Међутим, Макрон и други европски лидери страхују да би економски стрес могао да поткопа јавну подршку овим политикама или владама које их подржавају, посебно када долази зима и расте потражња за гасом.

У Белгији, Чешкој, Мађарској и Немачкој, десетине хиљада људи демонстрирало је последњих недеља, захтевајући повећање плата како би се неутралисала инфлација, већу подршку државе, владину интервенцију на енергетском тржишту и, у неким случајевима, укидање санкција Русији.

У Варшави се ове седмице хиљаде пољских полицајаца, граничара и ватрогасаца окупило испоред канцеларије премијера Матеуша Моравјецког, захтевајући повећање плата. Њихов скуп је уследио након што је синдикат пољских наставника организовао сопствени протест захтевајући повећање плате за 20 одсто.

У Француској су синдикати предводили неколико протеста широм земље прошлог месеца против повећања трошкова живота. Влада је потрошила 71,6 милијарди евра да заштити домаћинства и предузећа од енергетске кризе. Инфлација је и даље нижа у Француској него у САД и већини других европских земаља. Ипак, растуће цене енергената и хране узеле су велики политички данак Макрону.

Више од девет од 10 Француза каже да су мере које је влада предузела да ублажи удар инфлације или недовољне или неефикасне, показала је анкета "Елаба". Отприлике половина испитаних рекло је да су недавно морали да откажу планове за одмор због растућих трошкова живота, а више од трећине је рекло да су престали да купују одређене прехрамбене производе, показала је анкета.

image