Спорт

Жиру и Мбапе обарали рекорде, Француска елиминисала Пољску

Фудбалска репрезентација Француске пласирала се у четвртфинале Светског првенства у Катару, пошто је савладала селекцију Пољске са 3:1 (1:0). "Триколори" ће у четвртфиналу играти са бољим из дуела Енглеске и Сенегала.
Жиру и Мбапе обарали рекорде, Француска елиминисала ПољскуGetty © Justin Setterfield

Француска је трећи учесник четвртфинала на Светском првенству у Катару.

Актуелни светски шампион и освајач трофеја освојеног у Русији 2018. године, рутински и убедљиво је у осмини финала елиминисао селекцију Пољске.

У мечу испуњеном рекордима, Французе су до победе водили Оливије Жиру и Килијан Мбапе.

Пољска се очигледно бранила, згуснутим редовима покушали су да што дуже задрже "триколоре" без гола, али су у самом финишу првог дела поклекли.

Мбапе је успео да протури лопту до Жируа, који из окрета шаље довољно прецизан ударац да донесе вођство Француској од 1:0.

Био је то 52. гол Оливијеа Жируа у дресу Француске, чиме је постао најбољи стрелац у историји "триколора", претекавши легендарног Тијерија Анрија.

Интензивни и опасни напади Француске наставили су се и у другом делу утакмице.

Жиру, Дембеле, Мбапе, Гризман, Чуамени, Рабио... Свако од поменутих фудбалера имао је прилику да постигне погодак и реши питање победника већ у 15 минута наставка.

Друго полувреме протекло је у знаку маестралног Килијана Мбапеа.

Суперталентовани фудбалер је са два гола решио све дилеме и одвео Француску у четвртфинале.

Мбапе је у 74. минуту веома прецизним ударцем крунисао одличну контру Француза и асистенцију Дембелеа.

Играо се први минут судијске надокнаде, када је Мбапе примио лопту у шеснаестерцу ривала, а онда је милиметарски прецизним ударцем, "спаковао" у рашље.

Мбапе је тако постигао свој девети гол у каријери на Светским првенствима, чиме је оборио рекорд Пелеа, као играч са највише голова на Мундијалима пре 24. године живота.

До краја меча виђен је још један погодак, онај који је у седмом минуту надоканде постигао Роберт Левандовски.

Пољски нападач није из првог покушаја успео да материјализује пенал, али је због раног укаска одбране Француске, Левандовски успео из другог да буде прецизан и тако постави коначних 3:1.

Француска се победом пласирала у четвртфинале турнира у Катару, где ће се састати са бољим из дуела Сенегала и Енглеске, који се састају од 20.00.

image