Спорт

Мароко "покорио" Шпанију - историја на Мундијалу, Боно је јунак целе Африке

Мароканци су спречили да свих осам тимова у четвртфиналу Светског првенства буду из Европе и Јужне Америке, пошто су успели да наставе са феноменалним партијама и након велике драме елиминишу фаворизованог противника
Мароко "покорио" Шпанију - историја на Мундијалу, Боно је јунак целе АфрикеGetty © Julian Finney / Staff

Имамо прву сензацију нокаут фазе Светског првенства у Катару - Мароко је после бољег извођења пенала елиминисао фаворизовану Шпанију и по први пут у историји стигао међу осам најбољих селекција планете.

Пулени Луиса Енрикеа доживели су велики шок, пошто су након 120 минута доминације поседом лопте остали не само без постигнутог поготка током меча, већ су и у пенал-серији катастрофално изводили ударце и тако "помогли" Мароканцима до стигну до неочекиваног успеха - 0:0, пеналима 3:0.

Успео је Мароко да од старта утакмице ради оно што је био план селектора Валида Реграгуија. Негирали су простор Шпанцима кроз који би могли да продру, препуштали су им јалов посед лопте којем је недостајало брзине и оштрине. Ређали су се дугачки напади Шпанаца, бројна додавања која би и компјутерима било тешко да преброје, али ништа од тога није вредело.

Мароко је држао Шпанију на дистанци, допуштао им је углавном само ударце са дистанце, а након доста досадних 90 минута, ни у продужецима није било много боље. Можда и једини пад концентрације афричке селекције десио се у 123. минуту, дубоко у надокнади, када је Пабло Сарабија са неколико метара искоса успео само да окрзне ударцем стативу гола Боноа.

А управо су њих двојица имали први окршај у пенал-серији. Када је Абделхамид Сабири искористио први пенал за Мароко, управо Боно је "прочитао" Сарабију, чији ударац је завршио на стативи, али не и у мрежи гола. Од тог шока се Шпанци нису опоравили. Потом је Боно бранио ударце Солеру и капитену Бускетсу, после чега је постало јасно да ће одлуку донети Ашраф Хакими.

Сјајни десни бек, рођен у Мадриду и момак који је одбио прилику да игра за Шпанију како би представљао домовину из које вуче корене, извео је славну "паненку", матиравши Симона и пославши "фурију" кући. Бајка за Мароко се наставља - имаће прилику да се боре за прво полуфинале неке афричке селекције у историји Мундијала.

image