Русија

Русија припрема одговоре на увођење горње цене за нафту: Три модела у оптицају

Портпарол Кремља поручио је да је ограничавање цене корак ка дестабилизацији светских енергетских тржишта
Русија припрема одговоре на увођење горње цене за нафту: Три модела у оптицајуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да руске власти разматрају различите опције као одговор на увођење горње цене руске нафте од стране ЕУ и земаља Г7, преносе "РИА Новости".

"Руске власти разматрају три могућа одговора. Први је потпуна забрана продаје земљама које су подржале ограничење, укључујући преко посредничких земаља или њиховог ланца. Други је забрана извоза по уговорима, што укључује услов горње цене, а трећи је увођење индикативне цене - максималног попуста руске нафте Уралс на референтну класу Брент и забрану продаје са већим попустом", рекао је Песков и додао да ће одлука бити објављена.

Санкције које је Запад увео на руску нафту ступиле су 5. децембра на снагу. Европска унија престала је да узима руску нафту која се транспортује морским путем, а земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су ограничење цена за њен поморски транспорт од 60 долара по барелу.

"Након што је Запад увео горњу границу, цена руске нафте ће се променити. То ће бити корак ка дестабилизацији светских енергетских тржишта. Али та одлука неће утицати на финансирање специјалне војне операције, јер руска економија има потенцијал да задовољи све своје потребе", поручио је Песков.

Заменик руског премијера Александар Новак је, коментаришући одлуку и ембарго, рекао да Русија неће прихватити горњу цену нафте, чак и ако би морала да смањи производњу. Он је додао да су "таква ограничења мешање у тржишну политику" и додао и да ће "Русија сарађивати само са оним потрошачима који ће радити по тржишним условима".

Додао је да је увођење горње границе цене нафте "корак ка дестабилизацији тржишта", као и да то неће утицати на финансирање специјалне војне операције.

Портпарол Кремља поручио је да је очигледно да антируске санкције штете Европљанима, укључујући немачку економију.

image