Свет

Европа све уморнија од украјинских избеглица: Немамо више капацитета

Естонија ће убудуће избеглице преусмеравати ка Финској и другим земљама ЕУ, изјавила је премијерка Каја Калас
Европа све уморнија од украјинских избеглица: Немамо више капацитета© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Естонија више нема капацитета за примање нових таласа избеглица из Украјине и намерава да их у будуће преусмерава у друге земље ЕУ попут Финске, изјавила је премијерка Естоније Каја Калас.

Талин је већ постигао провизорни споразум са Хелсинкијем по том питању, указала је Калас током радио интервјуа у уторак.

"Све има своју границу, а када више не будемо могли да прихватамо људе јер немамо више станова и послова, онда ће то учинити други", рекла је она.

"Разговарали смо са Финском о томе да више нисмо у могућности да помажемо избеглицама из Украјине, а Финци су рекли да могу да приме више људи", додала је Калас, и указала да ће естонски званичници убудуће преусмеравати украјинске избеглице у Финску.

Естонија за сада није забележила пораст броја новопридошлих избеглица упркос погоршању ситуације у Украјини, известила је премијерка, и додала да њена влада пружа помоћ Кијеву "да створи услове за живот како људи не би одлазили."

Неки естонски званичници претходно су изразили забринутост због могућег новог таласа украјинских избеглица.

Министар спољних послова Урмас Реинсалу позвао је на успостављање граничне контроле унутар шенгенске зоне како би естонска влада имала већи увид у број избеглица који остају у тој земљи, односно број украјинских држављана који настављају ка другим одредиштима.

Он тврди да око 20.000 Украјинаца који су одлучили да остану у Естонији никада није добило статус избеглице, док се за много већи број људи који је прошао кроз ту земљу не зна да ли су продужили даље или су остали у Естонији.

Други естонски званичници су критиковали његову идеју, тврдећи да она изискује превише људства и ресурса.

image