Кина победник првенства у Катару, а није се квалификовала

Ово је први пут да је кинеска фирма победила на тендеру за изградњу средишњег места Светског првенства
Кина победник првенства у Катару, а није се квалификовала© Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Репрезентација Народне Републике Кина се није квалификовала за Светски куп 2022. у Катару. Но, по алтернативном гледишту, Кинези могу бити међу кључним победницима на првенству у емирату.

Слично је било и на Светском првенству у Русији 2018. "Осим нашег фудбалског тима, практично све остало кинеско стигло је у Москву", тада су истакли на водећој националној телевији, и Си Си ТВ. Компаније из Кине допринеле су више од било које из других земаља (не рачунајући домаћина) у обезбеђивању комерцијалног успеха тог Светског купа. У Катару је ове године исти ТВ водитељ писао веома сличне твитове.

Када је 2010, као и Русија, Катар потврђен као земља домаћин Светског купа, стадион Лусаил, где ће бити одржано финале, још увек није постојао, нити град око њега. Велики део посла отишао је добављачима из Кине. Стадион Лусаил је изградила кинеска железничка грађевинска корпорација (CRCC).

Ово је први пут да је кинеска фирма победила на тендеру за изградњу средишњег места Светског првенства, а уговор о изградњи стадиона са 80.000 седишта процењен је на око 767 милиона долара. Речено је да је CRCC надмашила 10 конкурената из девет земаља у надметању за изградњу.

Стадион у облику чиније је један од необичнијих доприноса дугој листи пројеката у оквиру кинеске иницијативе "Појас и пут" (БРИ), чији је Катар партнер од 2014. Катар је, такође, са БРИ ускладио своју националну визију до 2030. године, план улагања у инфраструктуру на националном нивоу.

Мејд ин Чајна свугде у Катару

То значи ширење пословања за кинеске фирме као што је CRCC. "Ово ће бити још једна златна визит карта за кинеска предузећа која успешно послују у иностранству," казао је за Лусаил председник CRCC Џуо Леи.

"Кинески елементи су попут звезда које осветљавају Катар", недавно се на свом твитеру дивио Ђоу Џиан, амбасадор НР Кине у Катару. "Од инфраструктуре до телекомуникација, од новог енергетског посла до соларних електрана, од добављача шибица до сувенира, 'Меид ин Чајна' може се наћи свуда у Катару”.

Светско првенство је такође пружило прилику за похвале кинеским дипломатским и економским односима са Катаром. Пре почетка Купа, Кина је постигла још један успех у продубљивању веза, пошто је државни енергетски гигант Синопек потписао 27-огодишњи споразум о куповини четири милиона тона течног природног гаса (ЛНГ) од Катара годишње. Уговор вредан 60 милијарди долара оглашава се као највећи који је Кина икада потписала за испоруку ЛНГ.

У блиској будућности очекује се и још један догађај у кинеским дипломатским деловању на Блиском истоку: веома најављивана, али још непотврђена посета председника НР Кине Си Ђинпинга Саудијској Арабији, на кинеско-арапски самит 9. децембра. Састанак, усред текућих размирица између Саудијске Арабије и САД, први је такве врсте у краљевству.

Дипломатска прекретница

Дипломатски посматрачи описали су догађај као "прекретницу" у односима НР Кине са Блиским истоком. У Пекингу су оцене да је то прилика за свеобухватан развој односа између Кине и арапских земаља. Указује се да Саудијска Арабија, друге земље Залива и арапског света са 350 милиона припадника, сматрају како је веома важно развити мирољубиве и обострано корисне односе сарадње са Кином.

Уочи самита је у "Извештају о кинеско-арапској сарадњи у новој ери", министарство спољних послова из Пекинга изложило принципе државне политике према региону. У документу се негира да ће САД на Блиском истоку оставити било какав вакуум силе који би Кина желела да попуни. "Кина је одувек веровала да на Блиском Истоку не постоји таква ствар као што је ‘вакуум моћи’ и да су народи Блиског Истока господари будућности и судбине региона", наводи се у саопштењу са близу 19,000 речи.

Чињеница је, међутим, да се НР Кина претворила у великог трговинског партнера за сваку земљу Блиског Истока. Кинеска државна предузећа склапају многе значајне уговоре широм региона и важан су извор улагања.

Билатерална трговина између Кине и арапских земаља премашила је 319,2 милијарде долара у првих девет месеци ове године, што је скоро сав обим забележен током 2021. Кина и арапске земље успоставили су свеобухватну сарадњу, заједнички развој и стратешко партнерство усмерено на будућност, као и 12 парова стратешких партнерстава на билатералном нивоу. БРИ активно делује у арапском свету, спроводећи више од 200 великих пројеката у области енергетике и развоја инфраструктуре.

Званичници Кине и Саудијске Арабије непрестано изјављују да ће посветити велику пажњу узајамном партнерству, посебно ради стабилног снабдевања енергијом. Но, сарадња између две стране иде даље. Већ се кинеско-арапске везе развијају у областима технологија и одбране.

Арапске земље, посебно заливске, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Катар, веома желе да истражују свемир. Опет НР Кина је силно поносна на свој свемирски програм који управо оличава Тиангонг ('Палата на небу'), свемирска станица домаће производње која би до краја године требало да угости укупно шест јуксангјуана ("путника по Универзуму").

Поткопавање америчких интереса

САД схватају да би такав развој кинеско-арапских односа могао да поткопа њихове интересе и појачавају предности за развој Кине у будућности. Опет амерички утицај на Блиском истоку доведен је у питање, посебно после хаотичног повлачења трупа из Авганистана 2021. године. Текући рат у Украјини, такође, је продубио разлике између САД и Саудијске Арабије, већ напете због оцена у Вашингтону о стању људских права у краљевини и убиства новинара "Вашингтон поста" Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

Даље, Вашингтон је критиковао одлуку ОПЕК+, чија је водећа чланица Саудијска Арабија, да смањи производњу нафте како би била одржана стабилна цена. Оптужује се Ријад да тај потез подстиче инфлацијy у САД и ствара приходе Русији.

До даљих размирица могла би довести најновија одлука Г7 да ограничи цене по којима Русија може да продаје нафту. Земље ОПЕК + могле би да протумаче ограничење цене нафте за Русију као увреду и напад усмерен на подривање ОПЕК.

Наиме, ОПЕК види ово као промену парадигме, јер индиректно оспорава претпостављени прерогатив картела да обезбеди усклађеност светске понуде нафте са потражњом, при чему је цена један од кључних показатеља биланса понуде и потражње. Могло би се тврдити да Запад заправо ствара конкурентски картел земаља потрошача нафте за регулисање тржишта нафте.

Прошлог месеца је кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао да Пекинг гледа благонаклоно на настојања краљевине за "независном енергетском политиком" и снажне напоре да одржи стабилност међународног енергетског тржишта. Јављено је и да две владе преговарају о нафтним трансакцијама у јуанима, што би могло поткопати амерички долар као подразумевану валуту за трговину енергијом. Извоз у Кину чинио је 27 процената укупног извоза сирове нафте у Саудијској Арабији током 2021.

Пекинг такође ради на јачању веза са другим државама у Заливу. Поменутом значајном споразуму са Катаром, претходио је са УАЕ о слању сонде на Месец.

Као одговор, Вашингтон је упозорио блискоисточне земље да ће ближе везе са Кином ометати њихове односе са САД. САД су саветовале УАЕ да не користе кинески телекомуникациони гигант Хуавеи за своју телекомуникациону мрежу. УАЕ су, такође, под притиском Вашингтона који је обуставио преговоре о куповини ловаца Ф-35 и другог оружја.

За сада, и САД и земље попут Саудијске Арабије неће желети да крше свој оквир "нафта у замену за безбедност". Земље које производе нафту, попут Саудијске Арабије и Залива, и даље се надају да ће им САД пружити сигурност.

У свему, непорецива је чињеница да је амерички утицај на Блиском истоку и широм света опао. То је тренд. А прилагођавања у односима САД са земљама произвођачима нафте у Заливу су неизбежна, посебно усред руско-украјинских тензија. Амерички председник Џо Бајден је повукао своје претходне тврдње да ће доћи до последица за саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана и сада очајнички покушава да обнови везе са двором у Ријаду дајући му имунитет.

image