Франкенштајнова армија и нова Потемкинова села

Уколико би сврха "цурења" поверљивих материјала била да се у јавност изнесу дезинформације како би се збунили или обманули Руси, очекивало би се да документи садрже и обавештајне податке о украјинском распореду снага. Али тих података у објављеним папирима - нема
Франкенштајнова армија и нова Потемкинова села© TANJUG/WCVB-TV via AP

Цурење поверљивих докумената америчке војне обавештајне службе који пружају широк поглед изнутра на функционисање рата у Украјини, збунило је и узнемирило аналитичаре широм света. Одмах су изрониле и теорије о "правим разлозима" зашто је на површину испливало неколико десетина докумената који у лошем светлу приказују не само стање украјинске војске, него и потезе појединих савезника Америке. Неки су у том замешатељству препознали вид америчке кампање дезинформација и разоткривене документе исмејали, сматрајући их кукавичијим јајетом, а онда је помније истраживање показало да се (осим у случају једне "интервенције" на једном од папира која се тицала броја жртава) ради о аутентичним папирима.

Уочљиво је да су у питању фотографисани материјали који су коришћени на брифинзима америчке обавештајне службе. Сада, кад је откривен и наводни починилац овог цурења (млади припадник оружаних снага САД, залуђеник за компјутерске игрице који је "само желео да информише пријатеље" из затворене чет-групе, али му се хвалисање поверљивим списима отело контроли) јасно је, да су документи аутентични. Је ли 21-годишњи момак који се мало разметао пред другарима заправо жртвени јарац или не, показаће следећи дани, али оно што је извесно јесте да то није била руска акција; јер, да су документе прибавили руски обавештајци, они би их чували за себе.

Документи изгледају козистентно и не садрже детаље о предстојећим офанзивним операцијама Украјине које би морао да има сваки солидан папир, начињен са циљем да руску страну наведе на погрешан траг. Са друге стране, показује управо ону страну рата, на коју упозоравају и неки од независних америчких коментатора (Даглас Мекгрегор, Скот Ритер, Лери Џонсон…), наиме, да је борбена моћ украјинске војске значајно деградирана, при чему су механизоване јединице и артиљеријске снаге Украјине у веома тешком стању. Јасно је да нема довољно топовских граната, да понестаје и ракета за противваздушну одбрану, док је обука резервиста скраћена на најнужније, минимум минимума. Обука посада за тенкове Леопард сведена је на свега шест недеља док у САД за сличне тенкове Абрамс амерички тенкисти само за основно увежбавање потроше 22 седмице…

Наде Кијева у величанствени напад на копнени мост на Криму сада су срозане на највише 400 тенкова и можда 30.000 људи, откривају поверљиви амерички документи. Али то није једино, што збуњује аналитичаре. Још веће изненађење представља сазнање о невероватно површном, чак лошем познавању ситуације на терену од стране америчких обавештајаца. Јесу на објављеним картама руске јединице и њихове локације прецизно означене, јесу идентификоване и ознаке јединица, постоје процене о томе које од њих јесу борбено способне а које не, ту су и конкретне процене снаге руске војске на појединим деловима фронта... Насупрот томе, за украјинске чете нема ознака борбене способности, њихове локације су уопштено назначене, док процене о конкретном броју војника имају огромну "маргину грешке" (од 10.000 до 20.000 људи на фронту Доњецка, на пример).

Уколико би сврха "цурења" поверљивих материјала била да се у јавност изнесу дезинформације како би се збунили или обманули Руси, очекивало би се да документи садрже и обавештајне податке о украјинском распореду снага. Али тих података у објављеним папирима - нема.

Снаге Украјине представљене су нејасно, безмало крајње аљкаво, као да Пентагон и не зна шта се стварно дешава у украјинској војсци. Чини се да врх америчке војске, као и Бела кућа, заправо немају податке ни о стварним губицима украјинских снага, јер се у документу наводи 16-17,5 хиљада жртава (КИА), што је невероватно скроман број, објављен под паском украјинског Министарства одбране. Чињеница да Пентагон нема независно генерисане обавештајне податке о украјинској војсци јесте најшокантније сазнање које је промакло већини медија.

Чини се да су се обавештајни агенти САД ослањали на украјинску пропаганду и јавно доступне, варљиве податке о распореду јединица, што значи да Америка, упркос својим безмало неограниченим ресурсима - нема сопствени, независан и јасан увид у оно што се уистину дешава на фронту.

Проницљив аналитичар који на Субстацку објављује процене дешавања на украјинском фронту под псеудонимом "Биг Серге" (Велики Серж), оценио је бизарност тренутне ситуације: "Они (амерички генерали) неодређено шарају по мапи, мрмљајући: 'Вероватно је бригада или две у овој области, можда око 8.000 људи. Или 4.000. Заправо - не знамо колико.

 У ствари, све њихове процене о стању оружаних снага Украјине имају 100-одстотну маргину грешке где је горња граница бројки двоструко већа од доње међе. Можемо да закључимо да овде реп маше псом - све је окренуто наглавачке.

Украјинци су мајстори да искамче материјал, обуку и кеш од Запада, а заузврат исказују невероватно мало одговорности за поштен проток информација. Било је тих наговештаја и раније током рата – да је Украјина попут црне рупе која усисава ресурсе, али искреност пресахне када треба својим меценама да да повратне информације; амерички званичници су се и раније жалили (а чак су и украјински лидери то потврдили!) да им Кијев напросто не узвраћа већ крати информације. Очигледно је да је то остао и постао сталан проблем и после више од годину дана од почетка сукоба."

Аутор упозорава и на "посебно алармантну фусноту у процурилим документима", а из које произилази да се Американци заправо и не уздају у податке које им сервира украјинска страна - "због потенцијалне пристрасности".

Другим речима, слично као у случају прецизнијег састава украјинских снага и процене губитака украјинске војске, Пентагон очигледно нема независне и тачне обавештајне податке о правом стању на украјинској страни фронта. Упркос најнапреднијим сателитима и најсавременијим елетронским играчкама, Пентагон, да парадокс буде већи - заправо пипа у мраку. Како уопште контролише правац ратних операција Кијева, ако не располаже ни провереним обавештајним подацима?

То је, нема сумње, Ахилова пета западне ратнохушкачке коалиције – оне исте која је забранила све руске канале, а сада муку мучи због проблема на чак два информатичка фронта: 1. не може да докучи шта се стварно дешава на украјинском ратишту због недостатка проверених и тачних информација из украјинске војске, и 2. због забране руских канала и пратеће, агресивне западне пропаганде, замућена је истина о правим узроцима рата. Потпуни солипсизам споља и изнутра – то је одувек био и остао савршен рецепт за катастрофу.

Могло би се рећи да Запад губи битку у рату на европском тлу управо због накарадног односа према истини и лажи. У моменту када су Вашингтон, Брисел (у име 27 држава ЕУ) и Лондон допустили да се лаж о иницијалном окидачу за оружани сукоб у Украјини прошири западном хемисфером, нису очекивали да ће та иста лаж створити плодно тло и за бујање ратних варки Кијева, захваљујући којима украјинске вође обмањују своје менторе у САД и Европској унији. Тако режим Владимира Зеленског успешно музе нове и нове пошиљке оружја и муниције, а пре свега милијарде долара и евра који пљуште са Запада.

Све то су, како је свету разоткрило и цурење америчких докумената, нова Потемкинова села, и ништа више.

"Одавно је јасно да кијевски режим нема прави план, нема чврст пут до победе, већ само слаб и непријатељски однос према стварности. Али много више застрашује помисао да је и Пентагон исти… Та Франкенштајнова, монструозна армија, састављена од гомиле различитих тенкова, ИФВ-ова, оклопних возила и артиљеријских система ишчепрканих из свих ћошкова НАТО алијансе, вероватно ће добити задатак да разбије снажно утврђене руске линије са јаким посадама на југу, где ће бити разбијена. И претворена у ново гнојиво за степу."

То је прогноза Великог Сержа поводом америчких натукница о предстојећој украјинској контраофанзиви. На око брутална, процена није ништа друго до преточена у голу истину.

image