Тровање неистинама и јагма за јодом: Да ли ће тријумфовати још једна лаж о "руским злочинима"?

Последњих дана све је више знакова да украјинске власти спремају опасну провокацију у нуклеарки Запорожје, највероватније уз помоћ британских обавештајаца и специјалаца. Ради се о операцији под "лажном заставом" коју би Кијев потом приписао Русији
Тровање неистинама и јагма за јодом: Да ли ће тријумфовати још једна лаж о "руским злочинима"?www.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev / Argumenty i Fakty

Јесте ли већ купили таблете јода против зрачења, док се припремате за одлазак на одмор? Таблетице које живот значе јер штите штитну жлезду, али и оне друге које спречавају апсорпцију радиоактивних елемената кроз слузницу желуца и слично? Нисте? У Украјини их већ препоручују становницима, а можда и нас, захваљујући мудром руководству политичара чланица Европске уније и НАТО пакта, очекује топло лето на нешто другачији начин.

Живимо у време тровања, при чему опасност од радиоактивних честица није једина која вреба. Ништа мање опасно је тровање лажним вестима које непрестано лансирају спонзори марионетског кијевског режима.

Последњих дана је све више знакова да украјинске власти спремају опасну провокацију у нуклеарки Запорожје, највероватније уз помоћ британских обавештајаца и специјалаца. Ради се о операцији под "лажном заставом" коју би Кијев потом приписао Русији. У првом реду, ту је наређење Зеленског коме је преко потребан "већи успех" контраофанзиве уочи самита НАТО алијансе 11. јула у Вилњусу.

Друго, из порука локалног становништва објављених на друштвеним мрежама али и извештаја медија произилази да украјински режим у Никопољу већ спроводи вежбе заштите од радијације, дакле у непосредној близини Енергодара, у подручју нуклеарне електране Запорожје (ZNPP), упркос чињеници да је сама електрана заправо ван мреже и праве опасности да може доћи до несреће - нема. Изузев ако не би била изазвана споља.

Оптужбе на рачун Русије апсурдне

Над Европом се изненада створило и "нуклеарно њушкало" – амерички авион "вц-135р констант феникс". Лети над европским континентом како би скупио узорке атмосферског ваздуха и открио има ли радиоактивних емисија. Сигурно не без разлога. И све то у тренутку када се у САД Грахам-Блументаловом резолуцијом истиче да "распоређивање тактичког нуклеарног оружја Руске Федерације у Републици Белорусији представља претњу Украјини и државама чланицама НАТО-а", те да се "употреба било каквог тактичког нуклеарног оружја од стране Руске Федерације, Републике Белорусије или њихових представника, или уништавање нуклеарног објекта, распршивање радиоактивних честица на територији НАТО-а, наношење значајне штете људским животима" има сматрати "нападом на НАТО који захтева хитан одговор, укључујући примену члана 5. Северноатлантског уговора".

Тим поводом је Василиј Небензја, представник Русије у Генералној скупштини УН, упутио писмо генералном секретару УН, председнику Генералне скупштине и чланицама ове организације у коме је нагласио да су такве оптужбе на рачун Русије апсурдне и нису ништа друго него нове провокације режима у Кијеву.

Занимљиво је да се Бела кућа овог пута уздржала да јавно подржи Зеленског, већ је изјавила да Америка није приметила ишта што би указивало да "Русија спрема напад" на запорошку нуклеарну електрану.

ИАЕА је такође демантовала минирање електране. Све то, међутим, може бити и жеља да се дистанцирају од саботаже нуклеарке, слично као што су чинили после напада на гасоводе Северни ток у Балтичком мору септембра прошле године. А може бити и сигнал Кијеву да Вашингтон неће ништа да има са минирањем нуклеарке. Што не важи и за Британце.

Нуклеарни бодеж

Москва може Америци да привреди доста проблема на глобалном нивоу, док је Велика Британија ту мање изложена. Зато је Лондон много агресивнији према Русији, чак и више него Вашингтон. Отуда поједини аналитичари Британију упоређују са раздражљивом пудлицом. Не може да угризе, али воли да прети и лаје.

Управо зато је Британија виђена као асистент Кијева у припреми саботаже нуклеарке у Запорожју.

Инцидент би потом подметнули Русији, што би се искористило за захтев да НАТО интервенише у Украјини или се отворено умеша у конфликт, све како би се "Европа заштитила од зрачења". Тако би се остварили мокри снови Зеленског да изазове међународну интервенцију и долазак НАТО снага на украјински фронт.

У овом случају и није толико битно хоће ли напад на нуклеарку Запорожје довести до цурења радијације – оно што је сигурно, јесте да ће западни медији веома надувати тај инцидент и захтевати да НАТО одговори на "руску опасност".

Да није логично и нема ниједног разумног разлога због којег би Русија напала електрану која је под контролом руских снага – западни медији ће пренебрегнути, као што су лажно оптуживали Русију за диверзију на брани Нова Каховка, претходне нападе на нуклеарку у Запорожју, за режирани масакр у Бучи... Са друге стране, све већи број аналитичара из Русије и оних који су независни од западних центара моћи сматра да Украјина снује тај паклени план и зато жели да уцени Америку, Европску унију и НАТО како би искамчила још западног оружја и добила безбедносне гаранције. Аналитичар Симплицијус на Сабстаку оцењује да Украјина претњом да ће изазвати хаварију у нуклеарки Запорожје заправо "држи нуклеарни бодеж као Дамоклов мач" не само над собом, него човечанством, претећи да, "ако нам не дате шта тражимо, гурнућемо вас у Трећи светски рат против Русије!".

Резервни план

Западни медији већ припремају терен да домаћој јавности саопште како су Руси, "у очају после силовите украјинске офанзиве, а пошто су морали да напусте Запорожје, у бесу дигли нуклеарку у ваздух". "Скај њуз" је у то име објавио и лажни извештај у коме тврди да Русија има слабу контролу над нуклеарком Запорожје и да се руске снаге већ повлаче. То је још једна лаж у мозаику многих у последњих годину и по дана, и још једна западна медијска припрема за надолазећу "катастрофу".

„Реците, како ће се ово завршити? Има ли начина да се извојује победа у Украјини?" пита на насловници утицајни амерички часопис "Форин аферс", откривајући очај водећих западних политичара. Украјинска контраофанзива је пошла по злу, зато сада траже нови, резервни план. А тај је да радијација из нуклеарке Запорожје "процури" око 5. јула, а свакако уочи НАТО самита 11. јула.

Уверени су да ће им уз помоћ заузданих медија успети да поново увере наивну европску јавност да је "Русија кривац", исто као што су грађани ЕУ "купили" лажи о "ничим изазваном рату у Украјини".

Хоће ли западна јавност опет прогутати ту или следећу провокацију украјинског режима? Одговор на то питање нуди Кетлин Џонстон, аустралијска новинарка и активисткиња која је овом приликом подсетила на чланак Сејмаса Милна из 2014. на који је налетела у британском Гардијану под насловом "Није Русија она која је Украјину гурнула на ивицу рата".

Противотров против тровања

Чланак потоњег директора комуникација британске лабуристичке партије, у време Џеремија Корбина, написан је онако како западни медији данас више не извештавају. То је огољено сведочанство како су се исти медији за само пар година од отворених трибина за различита размишљања - претворили у трансмисију државне пропаганде.

Зато је и очекивање да ће јавност на Западу бити способна за критички осврт на наводне "руске злочине" почињене у Украјини - јалово.

„Негирати да све ове масовне манипулације имају ефекта, једнако је апсурдно као и порицати да оглашавање (ради се о индустрији вредној готово трилион долара) има ефекта. Непријатна чињеница је да, колико год волимо да мислимо о себи као о слободоумним сувереним јединкама имуним на спољни утицај, људски ум је веома подложан утицају. Манипулатори то знају, а наука модерне пропаганде која напредује већ више од једног века, схватила је то са изузетном луцидношћу", упозорава Џонстонова.

Зато се многи, не само у Украјини, већ снабдевају јодом иако је једини противотров против тровања ума здрав разум и самостално просуђивање чињеница на основу различитих и слободних медија, јер они су попут вакцине за бриселску и вашингтонску пропаганду. У земљама у којима хара ратно хушкаштво, тамошња јавност је осуђена на некажњено и неспутано тровање. Можда, ускоро, и радионуклеидима, а сасвим сигурно - неистинама и лажима.

image