Посланица Алтернативе за Немачку: Спремна сам да ме прогласе руским агентом

Како је посланица АфД из Баварске Елена Рон, одласком у Русију на председничке изборе, ризиковала да јој медији пришију чак и етикету да је страни шпијун?
Посланица Алтернативе за Немачку: Спремна сам да ме прогласе руским агентом© Приватни албум

Немачки медији пословично нису наклоњени највећој опозиционој странци – Алтернативи за Немачку – коју неретко називају пропутиновском. Ипак, случај Елене Рон, посланице АфД из Баварске, која се усудила да као страни посматрач испрати изборни процес у Владивостоку, засенио је сва претходна медијска линчовања.

Немачки медији вам нису опростили одлуку да у својству страног посматрача испратите председничке изборе у Русији. Да ли очекујете да ћете се, попут појединих ваших колега, наћи на листи руских агената?

Немачки медији нису сачекали ни да слетимо у Москву а већ су кренуле спекулације шта је "прави" повод одласка у Русију, уз салву најстрашнијих осуда. Заправо, притисак медија на неколицину посланика АфД кренуо је оног тренутка када смо обелоданили да прихватамо, са задовољством, позив да као страни посматрачи испратимо председничке изборе у Русији.

Што се тиче етикетирања, спремна сам да видим себе на листи агената, на којој се налазе имена и мојих пријатеља осумњичених за "злодело" комуникације са непожељним лицима.

Реч је, понављам, о контролисаним медијима. Прошле године ми је пришла новинарка и шапнула: "Хтела сам да напишем другачије, али не могу".

Да ли немачка јавност дели ставове поменутих медија?

Јавност се не поистовећује са медијима који су под контролом владајуће коалиције.

Немачки грађани дубоко и болно сведоче стварност коју живе након што је влада уместо руског донела одлуку да купује гас од трећих земаља и то по дупло већој цени. Као резултат тога и осталих мера у првом реду усмерених против Русије, ми се суочавамо са економском рецесијом и чињеницом да се бројне компаније, као "Бош", затварају или попут фабрике за производњу машина "Миеле" пребацују своју производњу у друге земље.

Ово су веома депримирајући сигнали. Чињеница је да број незапослених расте, да постоји бојазан да ће многи остати без посла и бити принуђени да живе од социјалних давања.

Немачки медији су известили да ваш пут у Русију није поздравила ни централа АфД. Како тумачите став странке?

Алтернатива за Немачку није забранила наш пут већ сугерисала да се пред изборе за Бундестаг следеће године, овакав потез може лоше одразити на имиџ странке.

Искрено, мислим да упркос чињеници да заиста имамо разнолико бирачко тело, наше "руковање са Русијом" поздравља већина симпатизера странке. Уосталом, опозициона странка Алтернатива за Немачку је увек заговарала пријатељске односе са Русијом и моје колеге и ја смо одлучиле да то и демонстрирамо – да ставимо до знања да ми нисмо у рату, да ми не желимо Русију као непријатеља већ управо супротно – пријатељски и партнерски однос.

Ставови сасвим одговарају програму наше странке која се врло енергично противила санкцијама у чему је стекла поверење великог броја бирача. Данас ти бирачи шаљу поруке подршке, преко друштвених мрежа, мојим колегама и мени који смо се одлучили на корак одласка у Владивосток.

Да ли Немачка после свих уступака Украјини, укључујући и већање око слања крстарећих ракета "таурус" ризикује да постане страна у сукобу, и како на то гледају њени грађани?

Људи су забринути због наоружања које се шаље Украјини. "Тауруси" су свакако црвена линија коју власт не би смела да пређе, али од почетка сукоба постојало је много линија које су упркос обећањима прегажене.

Страх од светског рата провејава и у немачкој штампи. Многи од демонстраната, који су изашли на улице Берлина и других градова широм Немачке, мотивисани су страхом од рата. Немци не желе да се мешају у руско-украјински сукоб. Када се АфД успротивила таквим потезима владе, стављена је на црну листу и започет је медијски линч.

Пут од црне листа до претње забране рада странке није био дуг. Постоје ли механизми да се забрани деловање најјаче опозиционе странке?

АфД се стално суочава са претњама забране рада. Једна од најгласнијих оптужби јесте да смо пропутиновска странка.

Недавно је и у Бундестагу отворена тема забране а затим су организоване дириговане демонстрације против АфД на које су људи, под претњом отказом, морали да иду.

С друге стране, протести пољопривредника били су спонтани и масовни. О њима нико није желео да говори. Уместо тога, запенушано су причали о неопходности затирања АфД.

Мислим да су претње илузорне и да не постоје пре свега правни механизми за тако нешто. Једино с чим бисмо могли да се суочимо јесте стопирање наших средстава финансирања, и наравно, претње.

Поједини посланици ваше странке суочавали се са покушајима тровања, физичким нападима, претњама. Како реагује полиција?

Колега је физички нападнут а повреде су биле такве да му је опис измењен до непрепознатљивости. Шта се десило са Крупалом већ је познато... Такође, било је и случајева претњи. Полиција региструје овакве инциденте али починиоце не приводи увек правди. Зато, као мајка, кријем своје дете од политике.

Немица сте, рођена у Казахстану. Како у контексту чињенице да у АфД има људи разних националности и вероисповести тумачите оптужбе за екстремни национализам?

Наша странка у својим редовима има већи број људи са страним коренима од било које друге странке, али има и толико добар рејтинг који владајућа коалиција покушава да уруши тврдњама да смо екстремисти и радикални десничари и да толеришемо само немачку расу. Све то дешава се у земљи где, када кажете да сте мајка или жена, или припадник свога народа, ризикујете да вас прогласе за десничара.

image