Упорност у лажима о климатским променама

Одавно је јасно да су климатске промене део глобалног пројекта западне елите чији је циљ задржавање опадајуће моћи и пљачка грађана
Упорност у лажима о климатским променамаGetty © Christopher Furlong

У животу, политици и јавној комуникацији увек има и лажи, али оволико, као у овом времену, није било никада. Живимо у времену општих лажи. Што је нешто важније, утолико су веће и лажи. Лаж је за многе постала и главни услов напредовања чак и у академској каријери.

Најпогубније ововремене лажи би могле бити оне о климатским променама и такозваној заштити животне средине. А ту их је и највише.

Доцент америчког универзитета Џон Хопкинс и истраживач климатских промена Патрик Браун је недавно објавио да су уредници угледних научних часописа "Нејчер" (Nature) и "Сајенс" (Science) одбили да објаве његове научне радове о климатским променама у изворној форми. Тражили су му да измени текст и унесе лажи које прате званичне верзије о климатским променама. И посебно инсистирају на лажима које сугеришу опасности за јавност. Само тако могу да му објаве рад.

Он је посебно указао на манипулације о узроцима масовних пожара и доказао да 80 одсто пожара узрокују људи, да ли случајно или намерно. Али, у медијима се сви ти пожари искључиво доводе у везу са наводним климатским променама.

Лажи и пропаганда

Браун признаје да је био принуђен да напише неистину јер његов рад једноставно не би био објављен, а он мора да има објављене радове. Он упозорава да је та принуда да се лаже веома важан инструмент обмана јер за научнике је неопходно да имају објављене радове у престижним часописима и онда они једноставно морају да говоре неистине и да кључни елементи буду у складу са званичном верзијом која није тачна. И уредници тих часописа отворено и јасно дају до знања научницима да им неће објавити радове који се темеље на чињеницама него само оно што подржава већ формирани званични наратив чак и у случају када је то супротно широком знању и интересу јавности.

"Отворено говорећи", каже Браун, "наука о клими постаје мање истинита и важна за разумевање комплексности света него више служи као нека врста Касандре, и у функцији хитног упозорења јавности о (наводним) опасностима климатских промена. То, међутим, искривљује истраживање науке о клими, лаже и погрешно информише јавност и, што је и најважније, чини да се практична решења природних промена теже проналазе".

Занимљиво је да је Брауново откриће објавио и лондонски "Дејли мејл", гласило елите која и креира лажи о климатским променама. А он највише критика упућује баш дневним новинама које се, каже, понашају као научни часописи и неистине и лажи представљају као научне радове. И на томе људи у новинама праве каријере.

Али, научници чије академске каријере зависе од објављених текстова у угледним часописима принуђени су на лажи које подржавају оно што се прво објави у новинама и тако стварају покриће за лажи и пропаганду.

Одавно је јасно да су климатске промене део глобалног пројекта западне елите чији је циљ задржавање опадајуће моћи и пљачка грађана.

Али, последице могу да буду катастрофалне и лондонски "Дејли телеграф" упозорава да "лудило фанатика климатских промена води свет и човечанство у истребљење". У анализи листа се посебно упозорава на смањење наталитета због стварања атмосфере страха да рађање деце угрожава планету. И сада је мање рађање деце постало, у ствари, криза 21. века а екстремисти климатских промена и спашавања планете славе.

"Границе раста"

Зашто у ствари екстремисти заштите животне средине толико не воле новорођену децу? И зашто еколошки радикали, на пример, славе вест да се број новорођене деце у Британији и даље смањује и то са објашњењем да мање деце значи мање коришћење енергије и природних ресурса?

То је трагичан развој у друштву где све више младих људи обећава да неће имати децу како би "спасили планету". То лудило је почело још 1972. када је Римски клуб објавио студију "Границе раста" тражећи да се смањи број људи на планети и то је сада Библија еколошких радикала и екстремиста.

А стварни проблем данашњице је демографски колапс до којег је довело невиђено смањење новорођене деце а које је већ створило социјалне, економске и културне промене.

Тачно је да ће у наредним годинама укупна популација у свету да расте, иако мање него што се тврди, и то пре свега захваљујући земљама Африке, али истовремено, према подацима Прегледа светске популације (World Population Review) сада 82 земље света имају мање рођене деце, и то испод стандарда од 2,1 детета по једној жени. И већина од 195 земаља света ће ускоро доћи у ту ситуацију, број новорођене деце већ опада у Азији и Јужној Америци као и у другим деловима.

Међу најугроженијима су Јужна Кореја и Јапан где је просек новорођених једно дете. Према том прегледу, Америка је на нивоу 1,6 детета, Канада на 1,4 а Италија 1,2 (у Италији је прошле године регистровано 392.598 новорођених а 713.499 умрлих), Француска 1,8 и Немачка 1,5.

У Кини, на пример, 2016. је рођено 18,3 милиона деце али 2022. само 9,56 милиона, а ове године, до сада, осам милиона. У тоталу, коефицијент новорођених у Кини је 1,09 а пре три године је био 1,3.

Индија, која сада има више становника него Кина, на нивоу је од 2,2 детета, али многе њене државе имају пад наталитета што би могло да значи да ће такав тренд да буде и на нивоу целе Индије.

Израел је једина држава, за коју је доступна статистика, са наталитетом изнад замене становништва са троје деце по породици.

Британска стопа наталитета је 1,58 деце по једној жени у 2020. а сада је вероватно, оцењује лондонски лист, 1,5. Многи верују да су имигранти једина нада. У Енглеској и Велсу 36,7 посто новорођене деце имају барем једног родитеља рођеног изван Британије а у Лондону је то чак 66,5 одсто.

Има наравно много елемената оваквог популационог развоја, од промена у начину живота, афирмације себичности па до напуштања религијских схватања али изнад свега тога је, тврде британски аналитичари, стварање хистерије спашавања планете.

Чувари климе

Сви, у ствари, лове у мутном и "зелени радикализам" је постао велики и уносан посао. И то на сваком кораку и свим нивоима. Тако на пример британска влада планира да уведе и кауцију за пластичне боце воде или сока у продавницама. Да би се спасила планета. Према проценама тај депозит систем ће коштати трговце најмање 1,8 милијарди фунти годишње. И, наравно, то ће бити пребачено на купце, потрошаче.

Поред обичних људи, грађана, највеће жртве "еко радикала" су и наука и научници којима се, по дефиницији, верује и који треба да буду основа за опредељење и друштва и људи. Научници су, међутим, принуђени да говоре неистине али много је и оних који на то не пристају и не предају се. Тако је 1.609 научника и стручњака, који су у оквиру Глобалне климатске обавештајне групе потписали "Светску декларацију о клими", објавило да нема климатских хитних случајева и да су алармантне поруке глобалних елита чисто политичке. Та група се представља као независни "чувар климе" коју су 2019. основали професор геофизике Гус Беркхоут и научни новинар Марсел Крок. Међу потписницима декларације су нобеловци, теоретски физичари, метеоролози, професори и научници из области животне средине широм света. На  питање "Епох тајмса" зашто су потписали декларацију у којој се наводи да је "климатска ванредна ситуација" фарса, сви су навели одговор "јер је то истина". Климатска ванредна ситуација је "фикција".

Основна формула је наметање осећаја кривице и страха а кроз тврдње, тачније лажи, да "људски фактор покреће повећање емисије угљен-диоксида" а то је "највећа јавна обмана и најскупља превара у историји". А за све покриће дају Уједињене нације и њихов Међувладин панел за климатске промене (IPCC) основан још 1988. године. А све је у ствари у новцу и глобалној контроли људи.

Другим речима све је јасно, све познато, али се не одустаје. Илустративан је пример британског универзитета Ист Англиа чијим "научницима" је било поверено ширење лажи о климатским променама. Те лажи су разоткривене 2010. године и избио је велики скандал. Али, ништа се није десило. Тај универзитет је заборављен на неколико година, а сада је поново активиран.

Упркос свим открићима мало је вероватно да ће политичко-пословна елита одустати од климатских промена као највеће савремене обмане. А сад се у пројекат укључује и Светска здравствена организација…

image