Русија

Путин: Сви учесници војне операције су хероји (ВИДЕО)

Председник Руске Федерације наградио 200 најистакнутијих појединаца за храброст показану током специјалне војне операције у Украјини
Путин: Сви учесници војне операције су хероји (ВИДЕО)© Tanjug / Sergey Karpuhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Сви учесници специјалне војне операције у Украјини за мене су хероји, рекао је данас председник Русије Владимир Путин током прославе поводом Дана хероја отаџбине. 

Посебном наградом "Златном звездом" Руске Федерације, Путин је наградио 200 најистакнутијих појединаца за храброст показану током операције у Украјини. 

"Сви који су данас награђени, своју храброст потврдили су не речима, већ делима", оценио је Путин, додајући да не сме да се забораве они који нису са нама, а који су своје животе дали за отаџбину. 

"Не смемо никада да заборавимо ни на оне који су тренутно у болницама, али ни на све оне, који су од свих наших хероја направили оно што они јесу. То су њихови родитељи, окружење у којем су расли, школе или место на којем раде", указао је председник.

"Отаџбина није само територија, већ је представљају људи, стога смо вам сви захвални за све оно што радите за њу", нагласио је лидер Русије, додајући да би заиста волео када би сви који су тренутно на фронту истински осетили сву топлину и подршку руског народа.

"Сваки пут када је Русија била у проблему, када је неко нападао њене територије, народ би се ујединио и супротставио противнику, понашајући се као чврст зид како на ратишту, тако и ван њега. Љубав према отаџбини преноси се са генерације на генерацију, то је светиња. Руси су поносни на оне који сада бране право на независност земље", нагласио је Путин.

Лидер Руске Федерације одао је поштовање свим прецима руског народа који су овенчали историју Русије великим победама. 

"Клањамо се пред нашим прецима, који су учинили да историја Русије буде пуна победа и поносни смо на све оне који се сада боре и бране наше заједничко право да сами одређујемо своју судбину", поручио је Путин.

Понашање и храброст оних који су на првој линији фронта представљају главне моралне оријентире за све грађане Русије. Изабрали су ризичну професију, али њихов труд допринеће развоју целе земље, оценио је Путин и додао да они инспиришу земљу да увек иде ка вишем циљу. 

Један од новопроглашених хероја је додао да ће "без обзира на тешкоће, руска армија успети да оствари све зацртане циљеве, и уништи нацистичку заразу, која покушава да подели народ и уништи руску историју".

У разговору са једним од присутних хероја о специјалној војној операцији, руски председник похвалио је рад руске авиације.

"Све раде на време и раде веома добро. Наоружање је добро. Њихов допринос ефикасности војних операција је значајан".

Неснабдевање водом милионског града је геноцид

По завршетку церемоније, лидер је на пријему након одликовања додао да Запад реагује бурно и негативно на било шта што уради Русија, али, како каже, "то неће правити проблем" за Москву.

Руска војска, како је рекао, и даље напада кључну инфраструктуру у Украјини, што је само реакција на оно што је урадио кијевски режим, конкретно - одговор на терористички напад на Кримском мосту.

"Сада се диже велика бука око наших напада на енергетску инфраструктуру суседне земље. Да, ми то радимо. Али ко је почео? Ко је напао Кримски мост, ко је разнео далеководе који су водили према нуклеарној електрани код Курска, ко је спречио доток воде у Доњецк? Неснабдевање водом милионског града је геноцид. Нико о томе није рекао ни реч", истакао је Путин.

image