Русија

Зеленски: Више од милион и по становника Одеске области без струје

Локалне власти позвале становнике да напусте регион
Зеленски: Више од милион и по становника Одеске области без струјеGetty © Ed Ram / Stringer

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је више од 1,5 милиона људи искључено са електричне мреже у Одеској области, а да су локалне власти позвале становнике да напусте регион, преносе "РИА Новости".

"Веома је тешка ситуација у Одеској области. После ноћног гранатирања Одеса, други градови и села у региону су у мраку. Од овог тренутка више од 1,5 милиона људи у овој области је без струје. Прикључена је само критична инфраструктура у мери у којој је то могуће", поручио је Зеленски на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, удари су били критични, а потребно је неколико дана да се обнови напајање.

"Енергетски систем Украјине је веома далеко од нормалног стања. Постоји значајан дефицит у систему. Због тога су на снази распореди искључивања, највише у Лавовској, Виничкој, Кијевској, Тернопољској, Сумској, Закарпатској, Житомирској и Хмељничкој области, као и у самом Кијеву", додао је Зеленски.

Раније је украјинска енергетска компанија ДТЕК саопштила да је ситуација са снабдевањем електричном енергијом у Одеској области тешка, а да је у главном граду региона свим потрошачима искључена струја, осим критичној инфраструктури. Одељење за системе за одржавање живота и енергетску ефикасност Одеске регионалне војне управе, саопштило је да би обнова енергетских објеката могло да потраје и до неколико месеци и позвало становнике региона који имају прилику да напусте Одесу.

 

image