Русија

Захарова поручила ЕУ: Већ годинама заоштравате сукобе на КиМ

Портпаролка руског Министарства спољних послова реаговала поводом ситуације на Косову и Метохији
Захарова поручила ЕУ: Већ годинама заоштравате сукобе на КиМwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Европска унија у суштини годинама креирала тренутну ситуацију на Косову.

„Ето зашто се мисли да ЕУ не ради ништа. Управо такву ситуацију ЕУ је у суштини креирала годинама", написала је Захарова на свом Телеграм каналу. 

Раније је премијерка Србије Ана Брнабић изјавила да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти крив што је ситуација доведена на ивицу рата и оптужила ЕУ да није урадила ништа да то спречи.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да ће руководство земље упутити званичан захтев команди мисије НАТО Кфор за расподелу контингента српске полиције и војске на Косову и Метохији.

Косовски Срби подигли су у суботу барикаде на аутопутевима на северу региона због привођења албанских власти интегрисаног припадника косовске полиције Дејана Пантића, под сумњом да је, како је навео "организовао терористички напад на просторије ЦИК на северу Косова".

Демонстранти су поставили шаторе за чување барикада. Полиција тзв. Косова је са своје стране блокирала улазак за аутомобиле и пешаке из централне Србије ка северу покрајине.

image
VV inauguration
banner