Русија

Руски миг пресрео норвешки извиђачки авион

Посада руског ловца идентификовала ваздушни циљ изнад Баренцовог мора - патролни авион норвешког ратног ваздухопловства и испратила га
Руски миг пресрео норвешки извиђачки авионwww.globallookpress.com © MOD Russia

Борбени авион миг-31 руске противваздушне одбране Северне флоте пресрео је норвешки извиђачки авион Р-3Ц "Орион" изнад Баренцовог мора како би спречио угрожавање државне границе Руске Федерације, саопштило је Министарство одбране.

Пресретач се подигао у небо након што су контроле ваздушног простора откриле мету изнад морског подручја која се приближава граници земље.

"Посада руског ловца идентификовала је ваздушни циљ изнад Баренцовог мора - патролни авион норвешког ратног ваздухопловства и испратила га. Захваљујући професионалним акцијама руске ПВО страни ратни авион је сво време је био под контролом руских снага", саопштило је Министарство одбране.

Након неког времена "Орион" се удаљио од руске границе, а ловац се вратио на свој базни аеродром.

"Није дозвољено кршење државне границе Руске Федерације. Лет руског ловца протекао је у складу са међународним правилима. Миг-31 није прелазио ваздушне границе нити је угрозио страни авион", нагласило је министарство.

Како је крајем октобра известио министар одбране Сергеј Шојгу, број летова НАТО извиђачких и тактичких авиона у близини граница Русије ове године је повећан за 30 одсто у односу на претходну.

Руски борбени авиони, како је саопштено, редовно пресрећу војне авионе земаља Северноатлантске алијансе који се најчешће појављују изнад Црног мора и Балтика.

Федерална агенција за ваздушни саобраћај Русије уверена је да повећан интензитет летова земаља НАТО-а у близини Русије ствара ризик за цивилне авионе. Агенција је такво саопштење издала након што је путнички авион Ербас 330 био приморан да промени курс јер му је амерички авион електронске обавештајне службе Боинг РЦ-135В пресекао трасу.

image