Русија

Белорусија: Приоритети спољне политике непромењени, прелазимо на алтернативна тржишта

Нови министар спољних послова Белорусије Сергеј Алејник поручио је да је главни циљ очување и јачање суверенитета, независности, развој економског потенцијала и побољшање благостања грађана
Белорусија: Приоритети спољне политике непромењени, прелазимо на алтернативна тржиштаGetty © Omar Marques / Stringer

Приоритети белоруске спољне политике остају непромењени, а то су јачање суверенитета и развој економског потенцијала, рекао је нови министар спољних послова Белорусије Сергеј Алејник, преносе "РИА Новости".

"Приоритети белоруске спољне политике остају непромењени. Главнe смерницe су очување и јачање суверенитета, независности, развој економског потенцијала и побољшање благостања грађана. Сви напори треба да буду усмерени на то", поручио је Алејник.

Истакао је да је "неопходно наставити рад на преоријентацији белоруског извоза, који је прешао са западног и украјинског тржишта на алтернативна".

"Посебна пажња је на последицама санкција, које не би требало да утичу на рад наших предузећа и колектива. У том контексту, наставићемо да се активно супротстављамо политичком, економском, информационом притиску који и даље утиче на нашу земљу", закључио је он.

У току јучерашњег дана почела је изненадна провера борбене готовости белоруских снага по налогу председника Белорусије Александра Лукашенка.

"Током овог периода планирано је премештање војне опреме и људства, привремено ограничавање кретања грађана (транспорт) дуж одређених јавних путева и подручја", саопштила је прес-служба Министарства одбране.

image