Свет

Белорусија: Снаге НАТО-а све бројније код наших граница, али ми имамо савезника

Распоређивање трупа из Русије и Белорусије представљало би адекватан одговор НАТО-у, сматра белоруски министар одбране
Белорусија: Снаге НАТО-а све бројније код наших граница, али ми имамо савезникаwww.globallookpress.com

Запад спрема у Украјини националистичке војне формације које могу бити употребљене против Белорусије у циљу насилног освајања власти, изјавио је белоруски министар одбране Виктор Хрењин.

Он је упозорио да је дошло до повећања присуства америчких војних формација НАТО-а у региону источне Европе.

"Ситуација око Белорусије постаје тешка. Конкретно мислим на несвакидашње гомилање НАТО трупа у источноевропском региону, укључујући и територију Белорусије, али и суседних земаља, а све се дешава под псеудо слоганом наводне заштите од "претњи са истока", навео је Хрењин, преносе "РИА Новости"

Он сматра да би распоређивање трупа из Русије и Белорусије представљало адекватан одговор НАТО-у.

"Белорусија се ослања на себе, али исто тако знамо да, уколико нам буде потребна помоћ, имамо адекватног савезника", рекао је Хрењин и упозорио да запад у Украјини припрема националистичке формације које се могу касније искористити за насилно преузимање власти у Белорусији.

Министар одбране Белорусије скренуо је пажњу и на складишта опреме НАТО-а у Пољској, наводећи да су земље у региону усмерене на буџете којима би располагали како би ојачали своје оружане снаге, али и на интензивирање снабдевања трупа што савременијим оружјем. За пример је навео Пољску која је повећала финансирање своје одбране на три одсто бруто домаћег производа у 2023. години, али и да повећа број националних оружаних снага на 300.000 војних лица.

"У овим условима, обим и интензитет активности оперативне и борбене обуке на територији земаља које се граниче са Белорусијом, константно се проширују. Запад разрађује питања офанзивне природе, а Белорусија и Русија се сматрају непријатељима", нагласио је министар одбране Белорусије.

image