Русија

Усвојене нове мере против Русије, због Мађарске из санкција изузето троје министара

Данас формално одобрен 9. пакет санкција Европске уније
Усвојене нове мере против Русије, због Мађарске из санкција изузето троје министараNone © TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Данас је и формално потврђен 9. пакет ЕУ санкција Русији, о чему је јуче донета начелна одлука.

"Поздрављам споразум о 9. пакету санкција Русији. Он се фокусира на технологију, финансије и медије, како би руску економију и ратну машинерију избацили из колосека", написала је председница ЕК Урсула фон дер Лајен на Твитеру.

Она је напоменула да ће санкцијама бити погођено око 200 појединаца и субјеката, за које истиче да су ''умешани у нападе на цивиле и киднаповање деце''.

Портал ЕУ обзервер објавио је, на основу својих извора, да је Мађарска инсистирала да три руска министра буду искључена из деветог пакета санкција ЕУ према Русији.

Према изјави неименованог дипломате, Будимпешта је "у последњем тренутку" тражила да од нових казнених мера ЕУ буду поштеђени руски министар енергетике Николај Шуљгинов, министар спорта Олег Матицин и министар здравља Михаил Мурашко.

Ово није први такав случај, јер је у јуну ове године ЕУ одустала од увођења санкција руском патријарху Кирилу на захтев Мађарске.

Реч је о следеђим мерама

"Савет ЕУ почео је процес суспензије дозволе за емитовање у ЕУ за канале НТВ/НТВ МИР, РУСИЈА 1, РЕН ТВ И ПРВИ КАНАЛ", наводи се у саопштењу.

Такође се забрањује пружање услуга Русији у оглашавању, маркетиншком истраживању и анкетама. 

Санкције су усмерене и на Европљане,којима се забрањује да буду на руководећим позицијама у државним компанијама у Русији.

image