Русија

Руски министар одбране посетио руске положаје у зони специјалне операције

Сергеј Шојгу је хеликоптером прелетео руске положаје и разговарао са командантима и трупама, саопштило је министарство
Руски министар одбране посетио руске положаје у зони специјалне операције© Printscreen/Telegram

Руски министар одбране Сергеј Шојгу посетио је снаге укључене у војну операцију Москве у Украјини, саопштило је у недељу Министарство одбране.

Током инспекције трупа у Јужном војном округу, Шојгу је хеликоптером прелетео то подручје и прегледао предње позиције руске војске, утврђења и одбрамбене линије, наводи се у саопштењу Министарства.

Министар је разговарао са војницима на линији фронта и "захвалио им се на узорном извршавању њихових борбених задатака", додаје се у саопштењу.

Шојгу је, такође, чуо извештаје команданата о тренутној војној ситуацији на терену. Током разговора, министар је посебну пажњу посветио организацији свеобухватног снабдевања трупа, смештају који им је обезбеђен на терену, раду санитетских и позадинских јединица, наводи се у саопштењу.

Министарство није навело тачно када и где је посета одржана, али је објавило снимак на којем се види Шојгу у прелету хеликоптера и поглед из ваздуха на неке од положаја руских снага.

Шојгу је у петак био међу бројним највишим војним званичницима земље који су се састали са председникком Владимиром Путином. Министар је, уз начелника Генералштаба Валерија Герасимова и команданта руских снага у Украјини Сергеја Суровикина, обавестио председника о напретку операције у Украјини.

Састанак је уследио након прошлонедељног упозорења Путина да би војна операција у Украјини "могла бити дуготрајан процес". Шеф државе је, међутим, истакао да је Москва извојевала неколико великих победа, мислећи на Народне Републике Доњецк и Лугнаск, као и на регионе Запорожје и Херсон, који су на јесен ушли у састав Русије после референдума. Украјина и њени западни савезници осудили су референдуме као нелегитимне.

Путин је нагласио да Русија није имала другог избора осим да пошаље своје снаге у Украјину крајем фебруара, пошто је републикама Донбаса била потребна заштита од Кијева. Он је такође рекао да је тренутни сукоб заправо почео 2014. године када су САД подржале националистички пуч, свргнувши демократски изабраног председника Украјине Виктора Јануковича.

image
VV inauguration
banner