Русија

Путин: Русија се сама бори против НАТО-а, Шојгу: Војни потенцијал Украјине је разбијен

Руски председник и министар одбране Сергеј Шојгу сумирају резултате активности Оружаних снага Руске Федерације у 2022. и планиране задатке за 2023. годину
Путин: Русија се сама бори против НАТО-а, Шојгу: Војни потенцијал Украјине је разбијенwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин састао се данас са колегијумом руског Министарства одбране након чега се обратио нацији, рекавши да се Руска федерација данас сама бори против целе НАТО алијансе.

Председник је прецизирао да нема никаквих ограничења када је реч о финансирању војске.

"Русија обезбеђује све што је потребно армији", рекао је Путин.

После састанка и председника, министар одбране Сергеј Шојгу казао је је да је војни потенцијал Украјине разбијен, али да режим у Кијеву не бира средства.

"Украјинска војска прибегава незаконитим радњама као што су терористички акти. На западу се труде да ово не виде, као што су, на пример, изабрали да не обрате пажњу на највећу електрану у Европи, у Запорожју", указао је Шојгу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков данас је рекао да ће излагање руског председника и министра одбране бити важни и обимни.

  • 21. дец 2022 • 14:11

    14:11

    Путин: Не сумњам да ћемо остварити наше циљеве

    Руски председник је закључио да не сумња да ће Русија успети да постигне све своје циљеве. Уз то, како је рекао, потребно је спровести структурне измене у руским Оружаним снагама, са чиме се, како је објаснио, слаже са Министром одбране Шојгуом.

    Путин је додао да не треба понављати грешке које су биле чињене током претходних периода.

    "Нећемо понављати грешке из прошлости када смо, у интересу повећања одбрамбених способности, уништавали нашу привреду и када је то било потребно и када није. Нећемо се бавити милитаризацијом земље и милитаризацијом привреде", обајснио је.

  • 14:03

    Путин: Запад није донео мир који је гарантовао

    Руски председник је подсетио је да су у фебруару 2014. министри спољних послова Пољске, Француске и Немачке допутовали у Минск и били гаранти мировног споразума који је тада потписан између Руске Федерације и Украјине, уз посредовање ОЕБС-а.

    "Одмах после мировног споразума почео је хаос, пуч и сви заборављају на гаранције које су тада дате", подсетио је Путин.

    Нагласио је да у јеку преврата нико од западних челника, који су гарантовали мир, ништа није урадио.

    "Предлагали смо да се све реши мирно и дипломатски, али нико нас тада није чуо. Кад питам наше 'колеге' са Запада: 'Зашто сте довели до тога', они само слежу раменима и кажу: Тако је испало", објаснио је Путин.

  • 14:02

    Шојгу: Ослободили смо велику територију у Украјини

    Министар одбране Русије рекао је и да су руске снаге у Украјини успеле да ослободе територију која је пет пута већа од оне које су до 24. фебруара заузимале Доњецка и Луганска Народна Република.

  • 13:59

    Шојгу: Руско наоружање је изузетно ефикасно

    Руско наоружање, које се користи у специјалној војној операцији у Украјини, је изузетно ефикасно, оценио је Шојгу.

    "Током специјалне војне операције, команданти штабова свих нивоа показали су висок професионализам, а војници изразиту спремност да извршавају најтеже борбене задатке", рекао је он.

  • 13:57

    Путин: Украјински народ је братски народ

    "Ми смо украјински народ увек сматрали братским, и сада то мислим", рекао је Путин и додао да је садашња ситуација у Украјини изузетно таргична. 

    "Тренутна трагична ситуација није резултат наше политике, већ политике запада", рекао је. 

  • 13:56

    Шојгу: У будућности повећати број оружаних снага РФ на милион и по војника

    Шојгу је рекао да је у наредном периоду неопходно повећати снагу Оружаних снага РФ на милион и по војника.

    "Како би се гарантовало обезбеђење војне безбедности Руске Федерације у будућности, неопходно је наредних година повећати снагу Оружаних снага на милион и по војника, укључујући 695.000 војника по уговору", рекао је министар.

  • 13:55

    Шојгу: Оружане снаге РФ имају минималне губитке људства

    Оружане снаге РФ имају минималне губитке у људству, а смртност војника је најмања у историји руске војне медицине, рекао је Шојгу.

    "Лекари у зони специјалне операције су врло ефикасни у пружању прве помоћи рањеним војницима. Они успевају да помогну војницима за 10 минута", истакао је. 

  • 13:53

    Шојгу: Груписање трупа на северозападу Русије

    Узимајући у обзир ширење НАТО-а и јачање потенцијала земаља Алијансе, неопходно је предузети узвратне мере за стварање одговарајућег груписања трупа на северозападу Русије, рекао је Шојгу.

    "С обзиром на жељу НАТО-а да изгради војни потенцијал у близини руских граница, као и да прошири Северноатлантски савез на рачун Финске и Шведске, потребне су мере које ће бити одговор на њихово ширење. Треба створити одговарајућу групацију трупа на северозападу Русије", указао је Шојгу.

  • 13:51

    Шојгу: Најпотребније оружје руска војска добија следеће године

    Руске снаге ће следеће године добити сво најпотребније оружје, рекао је Шојгу.

    Министар је додао да је раније било планирано да оно стигне 2024. и 2025. године, али је одлука промењена. 

    Услед повећаног финансирања руске војске, држава ће моћи да обезбеди повећање испоруке оружја трупама на фронту за 30 посто, истакао је.

  • 13:49

    Шојгу: Приоритетни задатак - борба до краја

    Приоритетни задатак за 2023. годину је наставак специјалне војне операције у Украјини до њеног потпуног завршетка, оценио је Сергеј Шојгу након састанка колегијума Министарства одбране Русије.

image