Русија

Москва: Кијев упорно гађа цивилне објекте, а "хуманитарци" ћуте

Само у протекле две недеље погинуо је 21 становник Доњецка, 94 особе су повређене и 460 кућа је оштећено током гранатирања Оружаних снага Украјине, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова
Москва: Кијев упорно гађа цивилне објекте, а "хуманитарци" ћутеNone © Tanjug/ Libkos (STR)

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на недавно бомбардовање болнице Црвеног крста и поручила да се реалност више не може порицати.Управо су то чиниле бројне међународне хуманитарне организације током протекле деценије које су, како је рекла, биле слепе и неме за неправду, без осећаја одговорности за терор над цивилима.

"То је као да носите воду у решету. Немогуће је даље наседати на лажи кијевског режима и  дугогодишње гранатирање цивилне инфраструктуре", рекла је Захарова.

У ноћи између 19. на 20. децембра, канцеларија Међународног комитета Црвеног крста у улици капетана Ратникова у Доњецку нашла се под ватром оружаних снага Украјине. Према информацијама које је објавио Комитет, оштећена је зграда и неколико аутомобила. Срећом, нико није повређен.

Под ватром се нашла и болница коју подржава Међународни комитет Црвеног крста. Два пацијента су погинула, а неколико је повређено.

"Сматрамо да је гранатирање канцеларије Комитета у Доњецку последица неселективног гранатирања цивилног сектора града које Кијев спроводи дуги низ година", навела је портпаролка Министарства.

Само у протекле две недеље погинуо је 21 цивил у Доњецку, 94 особе су повређене, а оштећено је 460 кућа.

Ова кривична дела, како је поручила, не могу се окрактерисати другачије него као грубо непоштовање норми међународног хуманитарног права од стране кијевских власти, и као цинично кршење статуса Међународног комитета Црвеног крста, садржаног у Женевској конвенцији – ауторитативној неутралној организацији са искључиво хуманитарним мандатом.

Руска страна изражава солидарност са Комитетом и позива га да упорно захтева да Кијев поштује међународно хуманитарно право, навела је портпаролка Министарства спољних послова Русије.

image
VV inauguration
banner