Русија

Украјински митрополит: Не отимајте нам лавру! (ВИДЕО)

Игуман Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел позвао украјинског председника да заштити Украјинце, као и да људи који немају никакве везе са црквом, не одређују када да се слави Божић и у коју цркву да се иде
Украјински митрополит: Не отимајте нам лавру! (ВИДЕО)Getty © Brendan Hoffman / Stringer

Игуман Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел, обратио се председнику Украјине Владимиру Зеленском са молбом да Украјинској православној цркви (УПЦ) не одузима два главна храма Лавре – Успенски и Трапезни храм, чији рок закупа истиче 31. децембра.

"Директор музеја (националног споменика 'Кијевско-печерска лавра') је рекао да последњи пут можемо да служимо 31. децембра, а већ сутрадан, 1. јануара, немамо право да пређемо праг Трапезног и Успенског храма", рекао је он у видео поруци на Јутјуб каналу Лавре.

Истовремено, према његовим речима, Украјинска православна црква (УПЦ) није, како се очекивало, месец дана унапред обавештена да држава неће продужити закуп цркава.

Митрополит Павел је такође замолио Зеленског да помогне у решавању проблема и "да донесе достојне указе" о судбини Лавре и Украјинске православне цркве у целини.

Игуман је позвао украјинског председника да заштити Украјинце и оне бираче који су гласали за њега, а замолио је и да "људи који немају никакве везе са црквом, не одређују када да славе Божић и у коју цркву да иду".

Раније је професор Православног универзитета Светог Тихона Владислав Петрушко рекао да је циљ председника Украјине да Лавру сједини са неканонском православном црквом Украјине.

image