Русија

Ројтерс: Русија надокнадила мањи извоз гаса кроз раст цена енергената

Буџетски приходи Русије од нафте и гаса скочили за више од трећине у периоду јануар-октобар 2022
Ројтерс: Русија надокнадила мањи извоз гаса кроз раст цена енергенатаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Извоз руског гаса у Европу путем гасовода пао је у 2022. на најнижи ниво у постсовјетском периоду, пошто је највећи купац смањио увоз због сукоба у Украјини, и јер је главни гасовод оштећен у експлозијама, показују подаци "Гаспрома" и анализа Ројтерса.

Главни извршни директор "Гаспрома" Алексеј Милер је изјавио да ће извоз ван територија бившег Совјетског Савеза ове године достићи 100,9 милијарди кубних метара гаса, саопштила је компанија.

Британска агенција напомиње да та количина укључује и извоз у Кину преко гасовода Снага Сибира, преко којег је "Гаспром" прошле године испоручио 10,39 милијарди кубних метара гаса. 

То је пад од преко 45 посто у односу на 185,1 милијарди кубних метара гаса извезених 2021. године и један је од најнижих од распада совјетске државе 1991, наводи Ројтерс.

"Гаспромов" претходни постсовјетски најнижи ниво извоза, који компанија дефинише као продају гаса у "далеко иностранство", био је 1995. године и износио је 117,4 милијарди кубних метара, према подацима "Гаспром Експорта".

Мањи извоз, али већи приходи

Руски директни извоз гаса у Немачку заустављен је у септембру након експлозија на гасоводима Северни ток у Балтичком мору. 

Извоз руског гаса преко гасовода Северни ток 1 износио је 2021. године рекордних 59,2 милијарде кубних метара.

Русија, у међувремену, повећава продају течног природног гаса (ЛНГ) из мора, захваљујући фабрици "Јамал ЛНГ" на Арктику, коју води "Новатек". Према Ростату, руска производња течног природног гаса порасла је за скоро 10 посто у периоду јануар-новембар, на 29,7 милиона тона.

Русија је успела да надокнади мањи извоз гаса у Европу кроз раст цена енергената, при чему су њени буџетски приходи од нафте и гаса скочили за више од трећине у периоду јануар-октобар 2022.

"Гаспром" је такође саопштио да се његова производња гаса у 2022. процењује на 412,6 милијарди кубних метара. Годину дана раније, производња је достигла 13-годишњи максимум од 514,8 милијарди кубика гаса.

image
VV inauguration
banner