Русија

Рогозин: Француска је марионетска држава, служи се најнижим инстиктима нациста

Бивши шеф "Роскосмоса" послао писмо француском амбасадору у Москви и у њему фрагмент гранате "Цезар" која га је ранила
Рогозин: Француска је марионетска држава, служи се најнижим инстиктима нацистаwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Бивши шеф "Роскосмоса" и шеф специјалног одреда војних саветника "Царски вукови" Дмитриј Рогозин, који је рањен у Донбасу, послао је амбасадору Француске у Русији Пјеру Левију писмо у ком је поручио да се Француска потчинила диктату Вашингтона и да је постала марионетска држава попут Вишијеве владе, служећи најнижим инстинктима нациста.

"Са задовољством се сећам наше комуникације, заједничких путовања на Бородинско поље и Бајконур. У то време смо много и често разговарали о перспективама руско-француске политичке и економске сарадње. Нажалост, став ваше земље и земаља НАТО-а о растућој војној претњи Русији у близини наших граница, довео је до трагичног расплета. Речи и дела Француске су се неким чудом дијаметрално разишли", написао је Рогозин и уз писмо послао фрагмент гранате извучен из његовог врата.

Према његовим речима, званични Париз је издао великог Шарла де Гола и постао једна од најкрвожеднијих држава у Европи.

"Ваша земља се потчинила диктату Вашингтона и постала марионетска држава у стилу Вишијеве владе, служећи најнижим инстинктима нациста", нагласио је он.

Он је додао да са болом пише о томе, јер је одувек волео француску историју, језик и културу, као и да поштује сећање на славна дела када су се Руси и Французи заједно борили против заједничких претњи.

Рогозин је подсетио да је недавно, као последица подлог терористичког акта у Доњецку, тешко повређен.

"Само захваљујући великој вештини и стрпљењу руских војних и цивилних лекара поново сам жив и скоро здрав. У овој коверти, уз моје писмо, видите фрагмент гранате која је испаљена из француске самоходне хаубице од 155 мм 'Цезар'. Пробила ми је десно раме и заглавила се у пети вратни пршљен, на само милиметар од тога да ме убије или учини непокретним инвалидом", навео је бивши шеф "Роскосмоса".

Рогозин је напоменуо да је ова граната коју је испалила француска хаубица убила двојицу његових младих пријатеља, остављајући њихове жене као удовице, а децу као сирочад.

"Ови момци су вас и мене пратили на путовању у Бајконур, руковали сте се са њима. Убијени су оружјем које је Украјини испоручила ваша земља. Вероватно знате колико је цивила убијено у Доњецку и градовима на фронту нових региона Руске Федерације од француског оружја и француских плаћеника. То су стотине људи, укључујући и децу", написао је он.

Обраћајући се амбасадору, Рогозин је упитао шта Француска ради у сукобу који су западни политичари изазвали између словенских народа, као и да се нада да ће разумети сопствену одговорност за ова убиства.

"Ви сте ванредни и опуномоћени представник Пете републике и одговорни сте. И молим вас да француском председнику Емануелу Макрону предате фрагмент који су хирурзи исекли са моје кичме и да му кажете да нико неће избећи одговорност  Француске, САД, Велике Британије, Немачке и других НАТО-а земаља за ратне злочине у Донбасу. Све наше жртве су на вашој савести, као и појава фашистичке Украјине на мапи Европе", додао је он.

"Прихватите, господине амбасадоре, уверавања о мом поштовању вашег дипломатског статуса, али бојим се да је ваша мисија потпуно пропала", закључио је Рогозин.

Бивши шеф "Роскосмоса" нападнут је на свој рођендан, 22. децембра прошле године, прецизном муницијом у ресторану хотела у којем је и одсео. 

У јулу је престао да буде шеф "Роскосмоса", да би се у новембру придружио војницима на фронту и постао вођа тима војних саветника "Царски вукови".