Русија

Захарова: Италија не може да буде посредник у преговорима Русије и Украјине

Званични Рим свесно снабдева Кијев најсавременијим наоружањем што доводи до великих жртава и међу цивилима, па се зато не може разматрати као потенцијални гарант мира, поручују из Москве
Захарова: Италија не може да буде посредник у преговорима Русије и Украјинеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је данас да Москва не може разматрати Италију као потенцијалног посредника између Москве и Кијева јер је та земља од самог почетка конфликта заузела врло јасан и недвосмислен став, определивши се за подршку Владимиру Зеленском.

Многе земље су говориле да су спремне да буду посредници у дијалогу између Русије и Украјине, почевши од папе Франциска, преко француског и турског председника и неких других лидера. Неки од њих иступили су са оваквим предлогом јер су заинтересовани за то да што пре дође до краја сукоба, док су други покушавали да искористе тренутак и зараде политичке поене, рекла је Захарова.

"Међутим, чудно нам је да видимо да земље које су од самог почетка специјалне војне операције у Украјини заузеле недвосмислен и веома агресиван антируски став и које су не само подржале крвави кијевски режим, већ и даље настављају да му пружају значајну војну и војно-техничку помоћ, сада говоре о томе да су заинтересоване да буду посредници у мировним преговорима", објаснила је, коментаришући прошломесечни предлог премијерке Италије Ђорђе Мелони.

Портпаролка руског министарства дипломатије је додала да Италија врло свесно снабдева Украјину најсавременијим наоружањем, укључујући и противпешадијске мине због којих је погинуо велики број цивила.

Ово је неодговорно понашање које не само да доводи до повећања жртава, већ и одлаже завршетак сукоба, али и ствара претње које могу довести до увлачења НАТО земаља у директан сукоб са Русијом, рекла је Захарова.

Због свега овога, Италија се не може посматрати као могући гарант мира, закључила је Захарова, подсетивши на чињеницу да је председник Украјине Владимир Зеленски 30. септембра потписао закон који онемогућава било какве преговоре са руским председником Владимиром Путином.

Ово су питања на које би на Западу требало да обрате пажњу, указала је представница министарства.

image