Русија

Патријарх Кирил позвао на божићно примирје у Украјини

Патријарх московски и целе Русије апеловао је да мир почне у 12 сати поподне на Бадњи дан и траје до 8. јануара како би православни хиршћани могли да оду на богослужења
Патријарх Кирил позвао на божићно примирје у Украјиниwww.globallookpress.com © Russian State Duma Press Service

Поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил позвао је руску и украјинску страну да прогласе примирје за Божић. 

"Ја, Кирил, Патријарх московски и целе Русије, позивам све странe које учествују у сукобу да прекину ватру и договоре божићно примирје од 12 сати поподне 6. јануара до 12 сати после поноћи 7. јануара, како би Православци могли да присуствују богослужењима на Бадње вече и на дан Рођења Христовог", наводи се у апелу који је објављен на сајту Руске православне цркве.

Патријарх Кирил је након почетка специјалне војне операције Руске Федерације у Украјини изјавио да Русију покушавају да разделе они који се руководе антихришћанским мотивима и желе да "избришу лик Божији из човека".

Патријарх Кирил је раније говорио да од Русије, која брани праве вредности, зависи судбина светске цивилизације.

"Будућност света у пуном смислу те речи зависи од будућности наше отаџбине, нашег народа, наше цркве, јер наша отаџбина данас брани оне вредности које постављају баријеру отпадништву, односно кретању ка крају времена под влашћу антихриста", рекао је патријарх у Саборном храму Христа Спаситеља.

image