Русија

Русија објавила докумената о плановима Енглеске да оптужи СССР за почетак Другог светског рата

Збирка је требало да изађе крајем децембра 1939. године
Русија објавила докумената о плановима Енглеске да оптужи СССР за почетак Другог светског ратаGetty © Yevgeny Khaldei / Stringer

Руска спољна обавештајна служба објавила је фалсификоване докуменате које је Велика Британија намеравала да објави, чиме би се као одговоран за почетак Другог светског рата прогалсио СССР, а Лондон, Париз и Варшава би, супротно истини , остали "у белом". Материјали се могу пронаћи у архивском документу "Извештај агента о покушајима Британаца и Француза да припреме и објаве 'Плаву књигу' о англо-француско-совјетским преговорима са сваљивањем кривице због неуспеха на СССР", објављеном на сајту Председничке библиотеке Б. Н. Јељцина.

"Већ смо обавестили да Британци планирају да у блиској будућности објаве такозвану 'Плаву књигу' о англо-совјетским преговорима 1939. године", наводи се у архивском документу.

Ова књига би требало да се састојати од низа посебно одабраних и фалсификованих докумената који ће, по мишљењу "острвљана", доказати свету да док је 'Енглеска поштено преговарала са Совјетским Савезом и намеравала да закључи пакт, бољшевици су све време играли двоструку игру и покренули европски рат потписивањем совјетско-немачког договора". Задатак је да се бело представи као црно и да се генерално све изокрене, произлази из материјала.

Напомиње се и да је ова збирка требало да буде објављена крајем децембра 1939. године, али је њено објављивање одложено до повратка у Лондон британског амбасадора у СССР-у Вилијама Сидса. А ни касније, упркос доласку Сидса, књига није објављена.

"Објављивање књиге је одложено за крај јануара – почетак фебруара. Разлози одлагања су наводно упорна жеља Француза да ова књига буде још више антисовјетски орјентисана него што би била у оригиналној верзији", наводи се у архивском документу.

Уз то, разлог је била и чињеница да су Французи наводно установили да у оригиналној верзији Британци нису могли да оправдају и у "бело пресвуку" Пољаке.

image