Русија

Пушков: Односи Русије и Запада су ледени рат

Речи америчког председника Џозефа Бајдена о помоћи Кијеву су потврда да је Запад у рату са Русијом, поручио је руски сенатор
Пушков: Односи Русије и Запада су ледени ратwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Руски сенатор Алексеј Пушков рекао је да није било "великог јаза" између Запада и Русије чак ни у тренуцима екстремног заоштравања током Хладног рата, а да су садашњи односи "ледени рат", што је последица политике САД да проширује НАТО, преносе "РИА Новости".

"Курс Сједињених Америчких Држава и њихових савезника, као и стање односа између Запада и Русије, сада је много горе него у време Хладног рата. Америка не жели да буде оптужена да тежи повратку у Хладни рат, а заправо воде 'ледени рат' против Русије", написао је Пушков на свом Телеграм каналу.

Он је додао да су раније авиони "Аерофлота" летели у западне земље, гас је ишао цевима до Немачке, одржавани су састанци западних и совјетских лидера, закључени су важни споразуми, нису уводили санкције, трговинске и економске везе нису прекинуте.

Према његовим речима, стратегија САД у ширењу НАТО-а на исток довела је до "леденог рата", без обзира шта Америка тврди у својој новој Стратегији националне безбедности.

Пушков је додао да је амерички председник Џозеф Бајден поново указао на учешће Запада у сукобу са Русијом у Украјини.

"Бајден је поново потврдио да су САД и Запад у целини индиректно у рату са Русијом у Украјини", истакао је руски званичник.

Раније је амерички председник рекао да је сукоб у Украјини "у критичној фази", а Вашингтон би требало да "учини све што је могуће да помогне Кијеву".

Политика Запада - доказ да политика увек на крају доминира економијом

Руски сенатор описао је политику Запада речима бивше канцеларке Немачке Ангеле Меркел, рекавши да је најважнија лекција из 2022. године да политика на крају увек доминира економијом.

"Због тога је погрешно гасне, нафтне и друге трговинско-економске везе, ма колико оне биле важне, сматрати гаранцијом против ескалације војно-политичког сукоба, ако је збир противречности такав да то доводи до политичке конфронтације великих размера", додао је он.

Као потврду, сенатор је навео речи бивше немачке канцеларке, која је пре неколико година рекла: "Политика је важнија од економије".

Према Пушкову, пола билиона трговинског промета између САД и Кине може успорити, али не и спречити војни сукоб између њих.

"Криза око Тајвана ће настати због одбијања обеју страна да се повуку од својих сукобљених политичких доктрина", истакао је он.

Западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације због увођења санкција Москви и политике напуштања руског горива. У контексту поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија у Европи је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што је утицало и на друге секторе привреде. Такође, САД и европске земље суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија.

 Хапшење главног уредника "Спутњика Литванија" - напад на слободу говора

Пушков је напоменуо да је хапшење главног уредника "Спутњика Литванија" Марата Касема заправо забрана професије због слободних ставова, као и задирање у слободу говора, што је типично за литванске и летонске власти.

"Хапшење Марата Касема је задирање у слободу говора, што власти Литваније и Летоније непрестано чине. Штавише, то је и де факто забрана професије - забрана због ставова и уверења", нагласио је он.

Истовремено, Пушков је приметио да је претходни представник ОЕБС-а за заштиту слободе говора Харлем Десир "делио руско гледиште о неприхватљивости прогона новинара од стране власти балтичких република, а да се сада у ОЕБС-у праве да не примећују груба кршења принципа ове организације у балтичким државама".

 

image