Русија

Већина страних компанија остала у Русији

Они који су остали верују у добре изгледе развоја привреде Русије а они који су отишли губе милијарде долара, рекао је председник Државне думе Вјачеслав Володин
Већина страних компанија остала у Русији© AP Photo/Alexander Zemlianichenko

На руском тржишту остало је 75,9 одсто страних компанија, рекао је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

"Таква њихова одлука довољно говори. Они који су остали верују у добре изгледе развоја привреде Русије, задовољни су пословном климом. Они који су отишли губе милијарде долара", оценио је Володин, преносе "РИА Новости".

Тржиште су заузела домаћа предузећа, која повећавају обим производње, додао је политичар и навео да је тако производња одеће повећана за 42 одсто, а производња лекова за 15 одсто.

Како је рекао Володин важно је да пословање буде национално оријентисано, да зарађена средства остају у земљи и користе се за развој. Многе стране компаније су под притиском санкција најавиле повлачење из Русије након почетка специјалне војне операције у Украјини. Истовремено, неки, попут америчке компаније Мекдоналдс, пренели су посао на локалне партнере и настављају да раде под новим именом, док други преговарају о продаји целокупне имовине.

Модне куће попут "Праде", "Ермеса", "Шанела" привремено су затвориле своје бутике у Русији.

Руско тржиште напустили су и највећи произвођачи машина и електронике, али се њихови производи испоручују у склопу паралелног увоза. У истом режиму, аутомобили се такође увозе у земљу, док су сви уобичајени страни произвођачи аутомобила пријавили обуставу испорука Русији. Само су "Рено", "Нисан" и "Мерцедес" званично напустили Русију.

image