Русија

Путин пренео нову идеју Ердогану: Било би без икаквих политичких призвука

Председник Русије Владимир Путин рекао да су испоруке гаса Турској потпуне и предложио свом турском колеги изградњу новог гасовода
Путин пренео нову идеју Ердогану:  Било би без икаквих политичких призвука© Foto Tanjug/Ap, Arhiva

Лидери две земље састали су се на шестом самиту Конференције о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији на којем је председник Русије Владимир Путин предложио турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану изградњу новог гасовода у Турској.

"После консултација са вашим министром енергетике и са шефом компаније Ботас, договорили смо се са Гаспромом и то сам јавно рекао: ако Турска и наши потенцијални купци из других земаља буду заинтересовани, могли бисмо да размотримо изградњу другог система гасовода и стварање Турске као гасно чвориште за продају другим земљама, трећим земљама. Пре свега европским", рекао је руски председник.

У свом говору на форуму Руске енергетске недеље, шеф државе је истакао да би Москва могла да помери транзит гаса из Северног тока у Турски ток. Према његовим речима, таква одлука је оправдана са становишта економске користи, осим тога, ова траса је много безбеднија.

"Могли бисмо мирно да регулишемо цене, на нормалном тржишном нивоу, без икаквих политичких призвука", рекао је руски председник.

Руски председник такође је оценио да је "тренутна цена ове врсте горива превисока".

Шеф државе је подсетио и на недавне покушаје украјинских власти да изведу терористички напад на Турски ток.

Путин је истакао да "испоруке руског гаса Турској иду у потпуности и да се испоставило да је та земља најпоузданији партнер за транзит енергетских ресурса у Европу".

"Наше залихе гаса, испоручују се у потпуности у складу са вашим захтевима. Такође вршимо транзит преко Турске у европске земље. Турска се данас показала као најпоузданија рута за испоруке чак и у Европу", закључио је Путин. 

Ердоган је рекао да је Турска одлучна да се држи договора о житарицама из Истанбула и да руски пољопривредни производи и ђубрива треба да стижу до најнеразвијенијих земаља.

Обојица су потврдила да заједнички пројекат две земље, нуклеарна електрана Акују, треба да постане оперативна наредне године.

Ни реч о Украјини

Путин и Ердоган, нису разговарали о решавању сукоба у Украјини током данашњег билатералног састанка у Астани, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Није се разговарало на тему руско-украјинског решења", рекао је Песков за РИА Новости.

image