Русија

Путин против цурења личних података: Компанијама прете веће казне

Цирење података повећано је прошле године у Русији: само у првој половини 2022. на интернету се појавило 305 нових база података, што је за 45,9 одсто више него у истом периоду 2021. године
Путин против цурења личних података: Компанијама прете веће казне© Тanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Председник Русије Владимир Путин наложио је Кабинету министара да размотри пооштравање казни за компаније које допуштају цурење личних података својих корисника, наводи се на сајту Кремља.

"Влада Руске Федерације треба да размотри увођење казни за компаније које манипулишу личним подацима, и да повећа одговорност за нелегалан промет и друга кршења закона у области личних података. Влада треба да поднесе предлоге за уношење одговарајућих измена у законодавство Руске Федерације", наводи се у саопштењу.

Рок за увођење поменутих измена је први јул текуће године, за шта ће бити одговоран руски премијер Михаил Мишустин.

Кршење закона у Русији у области личних података регулисано је законом, а максимална новчана казна за овај прекштај тренутно износи пола милиона рубаља (око 6.700 евра), за правна лица. 

Цурење личних података повећало се прошле године у Русији: само у првој половини 2022. на интернету се појавило 305 нових база података, што је за 45,9 одсто више него у истом периоду 2021. године, прорачуни су "ИнфоВоча" (InfoWatch).

Након што су лични подаци корисника "Јандекс. Једа" у матру прошле године процурили на интернету, Федерална служба за надзор комуникација "Роскомнадзор" поднела је кривични поступак против компаније која је кажњена са 60.000 рубаља.

У Русији је септембра прошле године пооштрена контрола заштите података о личности. Сада, пре преноса информација у иностранство, оператер мора о томе да обавести "Роскомнадзор", а мора да пријави и свако цурење информација ако га примети.

Становницима нових руских региона које Украјина гони из политичких разлога укида се кривична одговорност 

Путин је наложио да се становници ЛНР, ДНР Запорошке и Херсонске области заштите од кривичног гоњења Украјине из политичких разлога, објављено је на сајту Кремља.

Генерално тужилаштво, Истражни комитет, ФСБ, Министарство унутрашњих послова и Врховни суд ће до првог маја предузети мере за укидање последица кривичне одговорности из политичких разлога.

"Предузмите мере за укидање привођења из политичких разлога грађана који живе у новим регионима Руске Федерације, за извршење кривичних дела по кривичном законодавству Украјине", наводи се у саопштењу.

Русија ће, како се наводи у саопштењу, отворити посебан центар задужен за снабдевање лековима, рехабилитацију и социјализацију, обуку и преквалификацију учесника специјалне војне операције, чије је здравље нарушено.

Председник Русије такође је захтевао и да се израде нови комплети уџбеника и наставних средстава и приручника из историје и друштвених наука.

До првог јула Влада ће размотрити унапређивање механизама јавне контроле у ​​изборном процесу.

image