Русија

Напад на Белгород, погођена стамбена зграда; Украјина признала ВИДЕО

У руском граду оштећена стамбена зграда, деловао ПВО систем
Напад на Белгород, погођена стамбена зграда; Украјина признала ВИДЕО© Foto Tanjug/AP Photo/Vadim Belikov

Стамбени блок у једном руском граду погођен је у украјинској артиљериској паљби, јављају руски медији.

Активиран је систем противваздушне одбране, а оштећена је стамбена зграда. Министар спољних послова Украјине Димитриј Кулеба признао је одговорност Кијева за терористичке нападе на Криму и у Белгороду.

Како јавља дописник РИА Новости, прва експлозија одјекнула је у центру града око 12:25 по руском времену, након чега их се чуло још седам. Гласни звуци експлозије активирали су аларме на паркираним аутомобилима.

"Неидентификовани предмет пао је на стамбени објекат. Видљива су разарања на последњем спрату, а оштећена су и два аутомобила. Тренутно нема информација о жртвама", потврдио је градоначелник Белгорода Антон Иванов.

Званичник је додао да хитне службе обилазе станове, а становници погођене зграде биће премештени у хотел.

Гранатирање региона Белгород, Брјанск и Курск од стране Украјине је од почетка октобра значајно повећано, наводи руска Федерална служба безбедности.

Оружане снаге Украјине редовно гранатирају Белгородску област. Неколико дана раније у Шебекину je од последица напада умрла жена, а оштећена су три приватна домаћинства.

Од 11. априла је у овој области на снази упозорење о високом нивоу опасности од тероризма.

Украјина признала да је напала

Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба је у разговору са прангстерима који су се представљали као амерички званичници потврдио да Кијев стоји иза експлозија на Криму и у Белгороду, прецизирајући да су удари вршени како би се нарушила борбена способност руске војске.

"Ако ме питате ко диже ствари у ваздух на Криму или у Белгороду, онда у приватној комуникацији, колико то може бити приватно на зуму (онлајн платформа за видео комуникацију), рећи ћу вам да смо то ми", рекао је Кулеба. 

 

image