Русија

Русија позвала УН да обрати пажњу на хапшење новинара "Спутњика" из Литваније

Гатилов је поступке летонских власти против новинара назвао грубом борбом против другачијег гледишта и покушајем застрашивања слободних медија
Русија позвала УН да обрати пажњу на хапшење новинара "Спутњика" из Литванијеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Москва је затражила од Уједињених нација да обрате пажњу на ситуацију са хапшењем главног уредника "Спутњика Литванија" Марата Касема, изјавио је Генадиј Гатилов, стални представник Русије у седишту те организације у Женеви.

Дипломата је поступке летонских власти против новинара назвао "грубом борбом против другачијег гледишта и покушајем застрашивања слободних медија".

"Послали смо званичне белешке Високом комесару УН за људска права Волкеру Турку и специјалном известиоцу савета за промоцију и заштиту права на слободу мишљења и изражавања госпођи Ирени Хан, захтевајући да обрате пажњу на ову причу", рекао је Гатилов.

Стална мисија очекује реакцију на политички прогон члана новинарске заједнице руског говорног подручја у Летонији.

Марат Касем је држављанин Летоније који већ неколико година живи и ради у Москви у медијској групи "Русија данас", у чијем саставу је и "Спутњик Литванија".

Он је 30. децембра стигао у Летонију из породичних разлога, а 5. јануара га је суд у Риги привео и сада се налази у затвору, преноси "Спутњик Литванија".

Генерални директор медијске групе "Русија данас" Дмитриј Кисељов назвао је Касемов притвор незаконитим и позвао светску заједницу да учини све што је у њеној моћи да обезбеди његово ослобађање.

Према његовим речима, све се то дешава у условима "европског безакоња", када човек може да буде ухапшен због бављења професионалним новинарским активностима, због ставова и информација које преноси.

У руском Министарству спољних послова, Касемово хапшење се сматра осветом диктаторских режима за приврженост принципима и терором против неистомишљеника.

Руски омбудсман Татјана Москалкова апеловала је на Високог комесара УН за људска права, представника ОЕБС-а за слободу медија и Комесара за људска права Савета Европе са захтевом да интервенише у овој ситуацији.

image
VV inauguration
banner