Русија

Одговор на санкције ЕУ: Проширен списак лица којима је забрањен улазак у Русију

На списку су представници европских државних и приватних структура који помажу украјинској војсци, али и они који су се истакли антируском реториком, саопштило је руско министарство спољних послова
Одговор на санкције ЕУ: Проширен списак лица којима је забрањен улазак у Русијуwww.globallookpress.com © Aleksander Polyakov

Министарство спољних послова Русије одговорило је данас на девети по реду пакет санкција Европске уније проширењем листе особа којима је забрањен улазак у Руску Федерацију, саопштило је министарство. 

Подсетимо, Европска унија 16. децембра усвојила је девети пакет санкција против Москве. 

"Европска унија наставља са притисцима на Русију, прибегавајући једностраним рестриктивним мерама. Такве поступке ЕУ сматрамо нелегитимним, јер нарушавају међународно право. Као одговор на непријатељске акције руске стране, проширен је списак представника европских институција и земаља чланица ЕУ, којима је забрањен улазак на територију наше државе", наведено је у саопштењу.

Нове мере односиће се на руководиоце оружаних снага земаља чланица ЕУ, који учествују у обуци украјинских војника, представнике државних и приватних организација које производе или испоручују војну опрему Кијеву, али и на појединце који су се истакли антируском реториком. На списку се налазе и неки европски посланици, саопштило је министарство.  

Из Европске уније данас су потврдили чврсту приврженост ЕУ слабљењу Русије. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас је изјавила да је циљ санкција довести Русију у стање вишедеценијске рецесије од које ће се тешко опоравити.

"Неће бити некажњивости за руске злочине", истакла је фон дер Лајен током свог излагања у Давосу и додала да се може очекивати и десети пакет санкција. 

image
VV inauguration
banner